Pedijatrica Mulalić savjetuje: Kako s djecom na odmor

E.B.
Pedijatrica Mulalić savjetuje: Kako s djecom na odmor
Pakovanje, planiranje i rezervacije nisu ništa u poređenju s razmišljanjima kako će dijete podnijeti putovanje i hoće li sve proći bez zdravstvenih problema.

No, da se s nestrpljenjem očekivano putovanje umjesto u uživanje ne pretvori u noćnu moru, roditeljima će dobro doći savjeti stručnjaka, u ovom slučaju pedijatra.

Za početak, dobro je da na put krećete u ranim jutarnjim ili večernjim satima. Ako je vaš automobil klimatiziran, pazite da razlika u vanjskoj i unutrašnjoj temperaturi ne bude prevelika. Dobro je također praviti česte pauze i odmoriti se na svježem zraku barem 15 minuta.

Doktorica Enisa Mulalić, predsjednica Udruženja pedijatara KS-a, savjetuje roditeljima da prilikom polaska na put osiguraju prije svega dovoljno tečnosti. Dobro je, kaže ona, imati i neku od oralnih rehidracionih soli jer je tokom ljeta velika mogućnost razvoja enteroviroza koje mogu dovesti do gubitka tečnosti zbog proljeva, povraćanja i povećanje perspiracije odnosno znojenja kod djece.

"Djeci treba davati često a pomalo tečnosti. Važno je da roditelj za svaki slučaj ponese neki probiotik, ali i antipiretik u slučaju povećane temperature. Za slučaj alergije ili ujeda insekta osigurati antihistaminik."

Sve ovo u većini slučajeva ostaje neupotrijebljeno, no ako ipak dođe do zdravstvenih problema, mnogo je lakše kad znate da imate prvu pomoć, kaže dr. Mulalić.

Također, napominje da se ne smiju zaboravljati ranije propisane terapije zbog hronične ili recidivirajuće bolesti.

Ako je riječ o putovanju na more, obavezno je ponijeti kremu sa zaštitnim faktorom prilagođenim za djecu te mališane čuvati od pretjeranog sunčevog zračenja. Ultravioletno zračenje je najjače između 11 i 17 sati. Ako je riječ o dojenčadima, obavezan je boravak u hladu.

Povraćanje, osip, temperatura...

Tokom ljetnih mjeseci povraćanje kod djece nije rijetkost. Razlog je je prisutnost virusa iz grupe takozvanih enterovirusa, kaže dr. Mulalić.

"Simptomi se javljaju u gastrointestinalnom traktu u vidu povraćanja, proljeva, a u nekim slučajevima dolazi i do osipa. To su virusi iz grupe koksaki i echo. Osim toga postoji i solarni osip, koji je uzrokovan zbog izlaganja suncu. Enteroviroze su obično praćene i povišenom tjelesnom temperaturom."

Ako do toga dođe, obavezno je obaranje temperature, pojenje vodom, čajevima ili rehidracionim solima. I u tom slučaju uvijek je dobro davati često a pomalo tečnosti, savjetuje pedijatrica Mulalić.

"Važno je pratiti opće stanje djeteta. Ako dijete i nakon obaranje temperature povraća pospano je i odbija obroke, neophodno je javiti se ljekaru, najbolje pedijatru. Pravila nisu uvijek ista kada je riječ o uzrastu djece. Kod mlađe dojenčadi povišena temperatura zahtijeva neodložan posjet pedijatra".

Ishrana ljeti

Pedijatrica Mulalić kaže kako brza hrana i hrana s dosta masnoća nije nikako poželjna za djecu, a pogotovo u ljetnim danima.

"Hrana tokom toplijih dana mora sadržavati dosta minerala i vitamina, prije svega voće i povrće, koje između ostalog sadrži i dovoljno tečnosti. Jasno je da su potrebne i bjelančevine, mlijeko koje je kod djece nezaobilazno. Na taj način će se djeca pravilno hraniti i jačati imunitet, te spriječiti mogućnost zdravstvenih problema."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije