Pčela, radost života: Osobe s invaliditetom uče kako postati pčelar

Radiosarajevo.ba
Pčela, radost života: Osobe s invaliditetom uče kako postati pčelar
Zahvaljujući projektu "Pčela - radost života", uskoro će biti osnovano udruženje pčelara osoba s invaliditetom.

Projekt realizira Resor za pružanje stručnih usluga pri Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu bh. entiteta RS u saradnji sa Savezom pčelara RS-a.

Realizacija projekta počela je danas u Banjoj Luci njegovom prezentacijom kojoj su prisustvovali zainteresirane osobe s invaliditetom i predstavnici udruženja pčelara.

Za bavljenje pčelarstvom, prema riječima Duške Slijepac-Radaković, više stručne saradnice za stočarstvo u Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu RS-a, na području banjalučke regije zainteresirano je 15 osoba s invaliditetom.

"Nadamo se da će ih biti još, ovo su uglavnom osobe koje imaju nekoga ko će im pomagati, ali radit ćemo na tome da košnice u potpunosti budu prilagođene osobama s invaliditetom", rekla je ona.

Svi zainteresirani prvo će proći obuku iz osnova pčelarstva, a s početkom prve pčelarske sezone, u martu sljedeće godine, bit će formirani mini pčelinjaci.

"Ovaj projekt ima za cilj da donese osmijeh na lice osobama s invaliditetom", rekla je Duška Slijepac-Radaković i dodala da se na drugim područjima pokazalo da se osobe s invaliditetom izuzetno snalaze u pčelarstvu.

Miladinu Cvijiću iz Prijedora ovo će biti prvo iskustvo u radu sa pčelama, ali pošto se njegovi rođaci bave pčelarstvom, bio je u prilici da gleda kako to funkcionira.

"Zainteresirani smo, nas trojica smo došli iz Prijedora, invalidi smo, htjeli bismo da se nečim malo zanimamo, a ujedno med je zdrav pa ćemo spojiti ugodno s korisnim", rekao je Cvijić.

Rajko Radivojac, predsjednik skupštine udruženja pčelara "Prva pčela" iz Prijedora, istaknuo je da se radio o humanoj i općeprihvaćenoj ideji Andreja Severa iz Slovenije, koju podržava i Svjetska pčelarska organizacija.

"Ovdje se ne radio o eventualnoj novčanoj koristi koju oni koji se bave pčelarstvom mogu da izvuku, prije svega radi se ljudskom osjećaju da neko umjesto da kaže ja sam invalid, može da kaže ja sam pčelar", kazao je Radivojac i dodao da će pčelari pomoći u edukaciji kolega, osoba s invaliditetom.

Današnjoj prezentaciji prisustvovao je Andrej Sever, predstavnik integracije ideje osoba s invaliditetom u pčelarstvu u Sloveniji koji je rekao da se ova njegova ideja može smatrati i vrstom api terapije, a da ja najzadovoljniji kada vidi koliko djeca s poteškoćama u razvoju, kao i odrasli, uživaju u radu sa pčelama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije