Parkinga sve manje u Sarajevu, a auta sve više: Za koliko se i gdje parkirati?

N. K.
Parkinga sve manje u Sarajevu, a auta sve više: Za koliko se i gdje parkirati?
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Auta parkirana za vrijeme džuma namaza kod Bakar babine džamije

Na osnovu rješenja Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, kapacitet parking mjesta koje su u nadležnosti KJKP "Rad" Sarajevo iznosi 1883 mjesta.

Od ovoga broja, na automatsku naplatu odnosi se ukupno 502 mjesta (invalidska mjesta 2, rezervacije Ministarstva saobraćaja KS-a 12 mjesta), a na ulična parkirališta ukupno 1381 mjesto (invalidskih mjesta 57 i rezervacija Ministarstva saobraćaja KS-a 80 mjesta).

Vozila parkirana blizu džamija ometaju normalno odvijanje saobraćaja

"Parkinzi koji se nalaze uz saobraćajnice su uređeni horizontalnom signalizacijom, postavljeni su parkomati, dok su parkinzi sa automatskom naplatom pod video nadzorom" kaža za Radiosarajevo.ba Selim Babić, v.d. direktora KJKP RAD.

U Sarajevu postoji dvanaest javnih garaža sa ukupnim kapacitetom od 3912 parking mjesta smještenih na Ciglanama, Saraj-Polju i Dobrinji.

"Cijena zakupa parking mjesta na javnim garažama je različita u zavisnosti od lokacije garaže i da li je u pitanju natkriveni dio ili etaža. Cijena zakupa za natkriveni dio u Dobrinji i u Saraj-Polju iznosi 60,00 KM, dok cijena etažnog dijela je 40,00 KM. Na Ciglanama cijena natkrivenog dijela iznosi 90,00 KM, a etažnog dijela 80,00 KM", ističe Babić.

Prema riječima v.d. direktora KJKP RAD, svaka osoba koja je zainteresovana za iznajmljivanje parking mjesta u garažama može podnijeti zahtjev za isti.

"Ako postoje slobodni kapaciteti, potencijalnom korisniku se pokaže mjesto, i ukoliko je saglasan kada vidi ponuđeno mjesto, tek tada se pristupa potpisivanju Ugovora o zakupu", dodaje Selim Babić.

Prema broju popunjenih mjesta i ukupnog kapaciteta etažnog dijela u garažama na Dobrinji i Saraj-Polju je 26 posto, dok je popunjenost etažnog dijela u garaži na Ciglanama 77 posto.

Ako postoji objektivna mogućnost i potreba za parkingom, tada nadležni iz KJKP RAD pokreću inicijativu i podnose zahtjev nadležnom ministarstvu koje u konačnici izdaje upotrebnu dozvolu ili rješenje za korištenje u svrhu parkinga.

"Također, planovi za proširenje i povećanje kapaciteta parking mjesta postoje, ali aktivnosti oko povećanja i proširenja kapaciteta parking mjesta sporovodi Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo", zaključuje u razgovoru za Radiosarajevo.ba Selim Babić, v.d. direktora KJKP RAD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije