Posvećen velikanima: Travnik uskoro dobija trg s motivima književne tradicije

J. Ć.
Posvećen velikanima: Travnik uskoro dobija trg s motivima književne tradicije
ledic.ba / Trg književnosti u Travniku
Travnik bi trebao uskoro dobiti trg posvećen književnicima koji su ušli u antologiju bosanskohercegovačke, ali i svjetske književnosti, a koji su tokom stvaralaštva bili povezani s Travnikom.

Za Radiosarajevo.ba ovo prvonagrađeno idejno rješenje uređenja trga u središtu grada, koje je pristiglo na javni poziv Općine Travnik, predstavila je direktorica Zavičajnog muzeja Fatima Maslić te istaknula kako će trg biti koncipiran kao park književnosti - posvećen Ivi Andriću, Abdulvehabu Ilhamiji, Skenderu Kulenoviću i Zulfikaru Zuki Džumhuru. 

"Što se tiče tog koncepta ja sam iznijela tu ideju na što su se članovi komisije složili s tim. Koncept je trebao biti svojim sadržajem i funkcijom prilagođen činjenici da promovira i prezentira velikane pisane riječi koji su vezani za Travnik. Dakle, rođenjem, smrću ili svojim djelom. Trg bi bio posvećenim četvorici velikana, književnika, koji su u historiji književnosti BiH pa i šire značajni, a to su alhamijado pjesnik Abdulvehab Ilhamija, Ivo Andrić, Skender Kulenović i Zuko Džumhur koji je često dolazio u Travniku vrijeme Andrićevih dana", rekla je Maslić.

Planirano je da trg sadrži i natpise s osnovnim podacima i ispisane poruke koje se odnose na četvoricu umjetnika, svojevrsnu biblioteku na otvorenom i pozornicu, te dio s vodenim i zelenim površinama.

Trg književnosti u Travniku - undefinedledic.ba / Trg književnosti u Travniku

"Planirano je i da to bude 'tetovirani trg' u smislu da na podlozi trga budu ugravirana imena ovih velikana s nekim njihovim osnovnim biografskim podacima, zatim neke sentence iz njihovih dijela koje bi bile ugravirane u podlogu trga na mjestu pored same biblioteke gdje bi se formirala i biblioteka na otvorenom. Na njenoj fasadi bio  bi formiran šalter gdje bi se mogla izdavati knjige, časopisi i publikacije koje bi ljudi mogli uzeti a zatim otići u drugi dio trga koji je najintimniji. U tom dijelu se nalaze klupe, odnosno čitaonica na otvorenom", pojasnila je.

Na centralnom dijelu trga su, kako dalje navodi, četiri kružne klupe i svaka je posvećena jednom od navedenih književnika s tim natpisima ispred i po jednim stablom u centru kruga.

Na zapadnom dijelu trga bilo bi jedno tzv. povišeno mjesto - u vidu bine na kojem bi se odvijale prezentacije, promocije knjiga, male predstave, scenski prikazi... 

Trg književnosti u Travniku - undefinedledic.ba / Trg književnosti u Travniku

"U samom projektnom rješenju koje je prije svega i nagrađeno ta bina je oblikovana tako da ona ima stepenište sa elementima vode koja će se slijevati sa zidova povišenog mjesta u jedno jezerce s lijeve i desne strane preko kojih je maleni ravni mostić. Čitava ta arhitektonska-objekat instalacija ima neki stilizirani oblik otvorene knjige i na samom tom platou ima jedan amblem od metala koji je utisnut na podlogu koji također ima oblik otvorene knjige. Iz te njegove jednostavnosti proizilazi njegova transparentnost ali i ekonomičnost", istaknula je direktorica Zavičajnog muzeja u Travniku, Fatima Maslić.

Mišljenja je da će trg zasigurno biti mjesto okupljanja književnika kojih u Travniku ima jako mnogo te kako će zaista imati svoju budućnost i pravu namjenu, a isto tako ukazivati na bogatu književnu baštinu koju Travnik oduvijek ima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije