Pa, bravo ljudi: Ekipa GSS-a spasila čaplju iz rijeke Miljacke

8
Radiosarajevo.ba
Pa, bravo ljudi: Ekipa GSS-a spasila čaplju iz rijeke Miljacke
Foto: GSS Novi Grad Sarajevo / Akcija spašavanja

"Subotnje jutro je obećavalo kišu i tmurno vrijeme, a nama sada u bazi Gorske službe spašavanja (GSS) Novi Grad Sarajevo grije sunce."

Ovim riječima divna ekipa iz GSS-a Novi Grad Sarajevo danas je počela post na društvenim mrežama u kojem su otkrili divnu priču o tome kako su iz Miljacke spasili povrijeđenu čaplju, i to sivu, zaštićenu vrstu.

"Naime, po pozivu od strane Ornitološko društvo NAŠE Ptice dobili smo informacije o ugroženoj čaplji u koritu rijeke Miljacke, ispod Carevog mosta na čaršiji. Tim od 15 ljudi brzom reakcijom stiže u bazu, sprema potrebnu opremu i kreće ka lokaciji. U 14 izlazimo na teren u cilju spašavanja zaštićene vrste 'siva čaplja'.

Po dolasku na lokaciju, zatičemo ekipu iz navedenog društva kao i dvije doktorice veterine koje nas uvode u priču i način pristupa. U tim trenucima se okuplja veliki broj građana i svjedoči humanoj reakciji naše ekipe, vrijednih volontera", napisali su.

Čaplja, povrijeđena, u koritu Miljacke nalazila se već nekoliko dana, a brojni građani na društvenim mrežama tražili su pomoć od Ornitološkog društva NAŠE ptice... nažalost, oni nisu uspjeli doći do ptice, ptica nije uspjela da sama izađe, a s najavljenim padavinama, situacija je postajala sve više ozbiljna.

"Čaplja vidno uznemirana i plašljiva prelazi s jedne na drugu stranu korita rijeke Miljacke", nastavljaju iz GSS-a priču o akciji.

"Ipak, nakon pola sata koordinacije i pripreme za spašavanje čaplje, zajedničkim snagama se uspijeva zadržati čaplja u području Carevog mosta. Brzom reakcijom spasioca i spuštanjem u koritu, čaplja je adekvatno spašena, izvučena i predana ekipi iz ornitološkog društva", napisali su.

Za kraj su zaključili: 

"Dragi građani/ke, grada Sarajeva i cijele države Bosne i Hercegovine, ovo je naš poziv kojem se odazovemo u svako doba dana i noći. Ovo je prikaz želje i društvene odgovornosti da nam nikada ni planina, a ni rijeka u gradskoj sredini ne budu prepreka za humanom reakcijom.

Danas spašavamo životinju, sutra čovjeka, a treći dan ko zna. Smisao se nalazi u empatiji, htijenju i želji da nikada ne okrenemo glavu od onoga kome je potrebna pomoć.
S poštovanjem,
Gorska služba spašavanja Novi Grad Sarajevo"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije