'Ovo je za moju zemlju, za Bosnu': Prije 17 godina Ničija zemlja dobila oskara

Radiosarajevo.ba
'Ovo je za moju zemlju, za Bosnu': Prije 17 godina Ničija zemlja dobila oskara
Foto: Variety.com / Danis Tanović, John Travolta i Sharon Stone
Danis Tanović, bosanskohercegovački režiser, na današnji dan, 24. marta 2002. godine u holivudskom Kodak teatru podigao je zlatnu statuu Američke filmske akademije.

Njegov film Ničija zemlja pobijedio je u veoma jakoj konkurenciji s filmovima Amélie (Francuska), Elling (Norveška), Lagaan (India) Son of the Bride (Argentina).

Danisu Tanoviću nagradu su uručili proslavljeni holivudski glumci Sharon Stone i John Travolta. Prilikom preuzimanja nagrade Tanović se zahvalio producentima, saradnicima, svojoj ženi, a Oscara posvetio svojoj domovini.

 

Priča je to o tri vojnika u jeku ratnih zbivanja u Bosni i Hercegovini. Igrom slučaja u istom rovu se nađu srpski vojnik Neno, Bosanac Čiki i drugi bosanski vojnik Cera koji leži na odskočnoj mini. Dok Čiki i Neno verbalnim duelima rješavaju svoje osobne frustracije, u pomoć im priskače oficir UNPROFOR-a, ugrožavajući svoj položaj...

Osim Oscara, film Ničija zemlja dobio je nagradu za najbolji scenarij Europske filmske asocijacije, Zlatni globus za najbolji strani film, Zlatnu palmu, te nagrade na festivalima u Chicagu, Oslu, Sao Paolu, Motovunu i Sarajevu i mnogim drugim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije