Upozorenje: Ovaj čovjek pokušava prevariti direktore sarajevskih škola

B.T.
Upozorenje: Ovaj čovjek pokušava prevariti direktore sarajevskih škola
FOTO: Facebook / Prevarant se predstavlja kao Emin Eminović

Sarajevske škole na meti su prevaranta koji se predstavlja kao Emin Eminović. Potvrdio je to za Radiosarajevo.ba Hajrudin Ćuprija, direktor Osnovne škole Fatima Gunić, koji je i sam bio na meti navodnog dobročinitelja.

Kako nam je objasnio, čovjek koji se predstavlja kao Emin Eminović, ide po školama i nudi da plati užine za socio-ugrožene, ali nakon toga traži novac „da završi i druge projekte“.

Prema Ćuprijinim saznanjima, njegovo pravo ime je je Goksal Eminoglu, živi u Boljakovom Potoku i osim OŠ Fatima Gunić, istu prevaru pokušao u još nekoliko škola. Kako kaže, govori bosanski i turski jezik. 

„U početku bio sam obradovan njegovom ponudom, jer želimo da svako dijete ima užinu. Dostavio sam mu ugovor sa firmom od koje nabavljamo užine da im direktno izvrši uplatu. Poslije toga, manipulatorski - mene nije, ali čujem da druge jeste - pojedine odvodi po radnjama računarske opreme, jer govori da će školama nabaviti kompjutere... Onda u neko doba traži određeni iznos da bi navodno 'to završio kod nekoga“' Dobio sam informaciju i da je prevario i povratnike iz Istočne Bosne i uzeo im novac da završi priključak struje u njihovo selo“, rekao nam je Ćuprija.

Kaže da je na vrijeme shvatio da se radi o prevarantu te da škola na čijem je čelu ni na koji način nije oštećena. S obzirom na to da je čuo i za druge slučajeve i da je legalista, Ćuprija je slučaj prijavio policiji. Iako je naveo saznanja koje ima, svjedoke, kaže da mu je traženo da podnese krivičnu prijavu, za što, kako kaže nema vremena.

Zbog toga je odlučio putem svog Facebook profila obavijestiti javnost o ovom slučaju, jer, kako kaže, smatra da je to njegova građanska dužnost.

"S obzirom da se ništa nije uradilo da se isti privede, a nakon moje prijave išao je u još dvije novogradske škole, ostalo mi je samo da vas javno upozorim. Molim da podijelite ovaj post da što više građana bude upozoreno", napisao je Ćuprija, koji je uz post objavio i fotografije preveranta.



Nakon što je objavio post, u komentarima se javilo još osoba koji tvrde da ih je Elimović, odnosno Eminoglu pokušao prevariti.

" Zar mu još nisu stali u kraj. Mog bivšeg gazdu je prevario prošle godine i prijavljen je. Naravno, naša država ništa ne može, a mogu uhvatiti jadnog čovjeka koji pokušava da spasi svom djetetu život. Žalost od države", jedan je od komentara.

U drugom pak, jedan građanin tvrdi da je ovaj prevarant njega i njegove kolege opljačkao još 1997. godine u Zagrebu.

„Pokrao nam novac od eksurzije, garderobu. Tad se predstavljao kao da je iz državne bezbjednosti i da je došao poslom u Zagreb. Znači ne miruje“, napisano je u komentaru.

Kako piše jedan Čuprijinih pratilaca na FB-u,  još jedna od laži ovoga prevaranta jeste da je bio specijalac i da je iz grupe suspendiranih specijalaca "Žunovnica".

Više o ovome slučaju pokušali smo saznati i u Ministarstvu unutrašnjih poslova KS iz kojeg čekamo odgovor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije