! / Ovo je moj asfalt, stepenice od gelera, moje mjesto pod suncem, spomenik mog vremena

06. 11. 2018. u 14:48:00 F. Z.

Shares:0

"Ovo je moj asfalt, moje stepenice od gelera, moje mjesto pod suncem, spomenik mog vremena", tekst je pjesme "Sarajevo", koju izvodi sarajevski reper Zlatan Hajlovac poznatiji kao Kontra.

Kontra je u toj pjesmi opisao sav duh grada Sarajeva i djece rođene podno Trebevića nekoliko godina prije ili tokom najduže opsade u modernom ratovanju tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Grad Sarajevo bio je jedan od mnogih koji su propatili tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali je bez ikakve sumnje, uz Vukovar i Mostar grad koji je najviše uništen tokom rata u našoj zemlji.

Fotografije kao iz filmova Iza neprijateljskih linija, Spašavanje vojnika Ryana ili Pad crnog Jastreba u kojem se vidi američki helikopter u letu iznad sarajevskog naselja Alipašino polje, kao i fotografije potpuno uništenih naselja širom grada, spomenika poptu Vijećnice, Akademije, zgrada Vlade Bosne i Hercegovine, UNIS-ovih nebodera, repetitora Hum, aerodroma pojavile su se na Facebook stranici "Centar za mir i multietničku saradnju Mostar", a napravili su ih SFOR-ovi vojnici u periodu od 1994. do 1996. godine.

I zaista su ove fotografije svojevrstan spomenik jednog vremena, spomenik svim našim stepenicama od gelera. Spomenik djetinjstvu kojem je nedostajalo mnogo toga, a u vremenu najvećeg zla bilo je najviše ljubavi, onako među nama. Valjda nas je muka natjerala da se volimo, više i jače nego ikada ranije. Ta nam je ljubav sigurno i pomogla da pobijedimo zlo.

Ne ponovilo se, nikada više nikome.

NEMA KOMENTARA