Ovo je moj asfalt, stepenice od gelera, moje mjesto pod suncem, spomenik mog vremena

F. Z.
Ovo je moj asfalt, stepenice od gelera, moje mjesto pod suncem, spomenik mog vremena
Foto: SFOR / Sarajevo 1994 - 1996.
"Ovo je moj asfalt, moje stepenice od gelera, moje mjesto pod suncem, spomenik mog vremena", tekst je pjesme "Sarajevo", koju izvodi sarajevski reper Zlatan Hajlovac poznatiji kao Kontra.

Kontra je u toj pjesmi opisao sav duh grada Sarajeva i djece rođene podno Trebevića nekoliko godina prije ili tokom najduže opsade u modernom ratovanju tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Grad Sarajevo bio je jedan od mnogih koji su propatili tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali je bez ikakve sumnje, uz Vukovar i Mostar grad koji je najviše uništen tokom rata u našoj zemlji.

Fotografije kao iz filmova Iza neprijateljskih linija, Spašavanje vojnika Ryana ili Pad crnog Jastreba u kojem se vidi američki helikopter u letu iznad sarajevskog naselja Alipašino polje, kao i fotografije potpuno uništenih naselja širom grada, spomenika poptu Vijećnice, Akademije, zgrada Vlade Bosne i Hercegovine, UNIS-ovih nebodera, repetitora Hum, aerodroma pojavile su se na Facebook stranici "Centar za mir i multietničku saradnju Mostar", a napravili su ih SFOR-ovi vojnici u periodu od 1994. do 1996. godine.

I zaista su ove fotografije svojevrstan spomenik jednog vremena, spomenik svim našim stepenicama od gelera. Spomenik djetinjstvu kojem je nedostajalo mnogo toga, a u vremenu najvećeg zla bilo je najviše ljubavi, onako među nama. Valjda nas je muka natjerala da se volimo, više i jače nego ikada ranije. Ta nam je ljubav sigurno i pomogla da pobijedimo zlo.

Ne ponovilo se, nikada više nikome.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije