Otvorena savremena atletska dvorana u Centru Safet Zajko

K. S.
Otvorena savremena atletska dvorana u Centru Safet Zajko
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Otvaranje atletske dvorane AK Novi Grad

Prva specijalizirana atletska sala na području Općine Novi Grad Sarajevo danas je otvorena u Centru Safet Zajko, a omogućit će kvalitenije treninge i bolje uslove rada atletičarima i atletičarkam, kao i brojnim rekreativcima.

Sala je opremljena atletskom stazom dužine 50 metara, fitness opremom, power lifting opremom, ima bacalište za kuglu i disk, potom prepone i druge sprave za kolektivne treninge, svlačionice, sanitarni čvor i drugo.

Kako je za Radiosarajevo.ba izjavio predsjednik Atletskog kluba Novi Grad Sarajevo Elmir Ćerimagić - Ćera, na projektu se radilo pune dvije godine.

“Atletska sala donosi veliku korist za atletiku, jer naši atletičari i atletičarke i u zimskom periodu moći će trenirati, kao i tokom kišnih dana. Brojni sadržaji koji se nalaze u sali bit će implementirani u atletici za sve generacije sportista i sportiskinja”, napomenuo je Ćerimagić.

Bacač kugle Kemal Mešić, koji je normom izborio plasman na Svjetsko prvenstvo, kaže da otvorenje nove sale donosi novi podstrek i novi vjetar u leđa kako za njega tako i za mlađe generacije.

“Moj prelazak ovdje prije dvije godine donio mi je mnogo toga lijepog, pa i ovaj današnji događaj. Nadam se da će nove generacije trenirajući ovdje ostvariti dobre norme u svojim kategorijama i da će učestvovati na velikim takmičenjima”, rekao je Mešić.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić napominje da će novom salom sportisti i sportiskinje dobiti bolje uslove za treniranje tokom hladnijih mjeseci.

“Do sada smo imali neke improvizacije ali sada uz podršku Vlade Švicarske, realizirali smo projekat koji je omogućio sportistima da, uz kvalitetan rad, postižu mnogo bolje rezultate. Nama je drago kada ljudi prepoznaju ono što radimo. Želimo da naročito naše mlađe generacije imaju kvalitetan prostor, da žive kvalitetno, da se bave sportom i da postižu dobre sportske rezultate”, kazao je Efendić.

Adaptacija prethodno devastirane sale realizirana je u sklopu aktivnosti YEP Inkubatora poslovnih ideja, odnosno poslovne ideje AK Novi Grad – “Atletika za sve generacije i varijacije” koja je uspješan primjer socijalnog preduzetništva. Cjelokupan projekat obnove i opremanja sale finansirala je Vlada Švicarske sa 120.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije