Otvorena manifestacija "Selam, ja Resulallah - Dani o Allahovom poslaniku"

AA
Otvorena manifestacija "Selam, ja Resulallah - Dani o Allahovom poslaniku"

Tradicionalnim programom na platou ispred sarajevske Baščaršijske džamije, u ponedjeljak, 20. novembra, zvanično je otvorena ovogodišnja vjerska manifestacija "Selam, ja Resulallah - Dani o Allahovom poslaniku", u čast rođenja posljednjeg Božijeg poslanika, Muhammeda a.s.

Glavni imam MIZ Sarajevo Ferid ef. Dautović u obraćanju prisutnima je izjavio da će i ove godine u okviru manifestacije svi zaintreresovani moći uživati u odličnom programu i sadržajima.

"Sretni smo i ponosni što imamo ovaj kontinutitet od 13 godina i što imamo odlične programe koje ste do sada pratili. Zahvaljujem vam što ste i večeras došli na ovom hladnom vremenu i što ćete nas pratiti i u narednom periodu", kazao je Dautović.

Podsjetio je kako je poslanik Muhammed a.s. imao potrebu u nekim teškim trenucima da traži od muslimana da mu daju zavjet i zakletvu.

"Tako je na drugom susretu na Akabi kada su došle Medinlije, njih 75, poslanik Muhammed je tražio od njih:

'Zakunite mi se i dajte mi zavjet da ćete me slušati i kad ste zdravi i kad ste bolesni, da ćete me slušati u aktivnostima koje ćemo provoditi i da ćete dijeliti od onog što vam je Bog dao i kad ste u oskudici i kad ste u izobilju. Kažite mi i zakunite mi se da ćete naređivati dobro a odvraćati od zla.'

Ovom našom manifestacijom mi želimo da vas podsjetimo na taj zavjet dan poslaniku Muhammed a.s. Želimo da vas podsjetimo da treba stalno ponavljati taj zavjet jer zavjet dat poslaniku Muhammedu je i zavjet samom Allahu dž.š.", rekao je Dautović te dodao kako ljubav prema poslaniku Muhammedu stalno treba osvježavati.

Svečanom otvaranju manifestacije prisustvovao veliki broj građana 

Svečanom otvaranju manifestacije Selam, ja Resulallah - Dani o Allahovom poslaniku, koje je uz prigodne ilahije uljepšao hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, prisustvovao je veliki broj građana Sarajeva i turista.

Manifestacija koju tradicionalno već 13. godinu organizira Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, trajat će do 15. decembra 2017. godine te će kroz 26 dana punuditi 34 različita sadržaja na raznim lokacijama u Sarajevu i šire.

Cilj manifestacije je da se kroz mevludske svečanosti, večeri ilahija, izložbe i predavanja promoviraju univerzalne vrijednosti iz života i prakse poslanika Muhammeda a.s. Ovogodišnji program manifestacije realizirati će 250 učesnika, među kojima su eminentni stručnjaci iz vjerskih, kulturnih i drušvenih oblasti.

Ove godine se očekuje da će sveukupan program manifestacije posjetiti oko 250.000 ljudi.

Manifestacija će biti zatvorena tradicionalnom Večeri ilahija i kasida, koja će biti održana u petak, 15. decembra, u Domu mladih u Sarajevu.

Poslanik Muhammed a.s. rođen je u ponedjeljak, u zoru, 20. aprila 571. godine po gregorijanskom kalandaru, što odgovara 12. rebi-ul-evvelu islamskog kalendara, a ovaj, za muslimane jedan od najznačajnijih datuma, obilježava se širom islamskog svijeta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije