Otvorena izložba u Sarajevu: Uspomene i sjećanje na Prvi svjetski rat

AA
Otvorena izložba u Sarajevu: Uspomene i sjećanje na Prvi svjetski rat
Foto: AA / Izložba u Sarajevu
U Sarajevu je u organizaciji Francuskog instituta i Međunarodne francuske škole u Sarajevu (CIFS) otvorena izložba pod nazivom "Uspomene i sjećanje na Prvi svjetski rat" povodom stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata.

Francuski ambasador u Bosni i Hercegovini Gauillaume Rousson tim povodom je istakao da su u pripremi izložbe učestvovali učenici Međunarodne francuske škole, što je, prema njemu, od izuzetnog značaja.

"Ovu izložbu su pripremili učenici uz pomoć profesora historije i francuskog jezika. Ja u tome vidim dvostruki interes. Naime, da se animiraju djeca Sarajeva za ovo što jeste bio Prvi svjetski rat, znači taj historijski aspekt. Drugi dio bi se ticao pouke koju možemo izvući iz ovog događaja, kakve greške su ljudi pravili, koje greške su zemlje pravile i uopšte šta se desilo da dođe do takve jedne stvari i šta možemo učiniti mi da se takve stvari izbjegnu. Sasvim je sigurno da je vrlo važno animirati djecu za jednu takvu temu, a tokom pripreme ove izložbe učenici su uradili, da kažem, jedan dio porodičnog sjećanja, porodičnih priča, oni su napravili poveznicu s Prvim svjetskim ratom i sa članovima njihove porodice i mislim da je to jako bitno za animiranje djece", rekao je Rousson.

Larisa Tomić, jedna od učenica 9. razreda, koja je učestvovala u pripremi izložbe, kazala je da je ovo za nju bilo veoma zanimljivo, ali i vrlo korisno iskustvo.

"Bilo je vrlo zanimljivo jer smo mogli da naučimo dosta o našoj davnoj rodbini, kako su oni uspjeli preživjeti tokom rata. Bilo je ipak i malo izazovno jer je bilo teško naći sve ove informacije, ali ja sam uživala. Bilo je lijepo jer smo naučili i o značaju mira i o našoj familiji. Bilo je zanimljivo i za druge kolegice i kolege jer smo svi uživali u pripremi izložbe", rekla je ova učenica Međunarodne francuske škole u Sarajevu (CIFS).

Otvaranju izložbe, koja će trajati do 15. novembra, prisustvovali su predstavnici Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini, Francuskog instituta, Međunarodne francuske škole u Sarajevu (CIFS), roditelji učenika, učenici i drugi građani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije