Otvorena izložba "Slike" akademskog slikara Zvonke Ostojića

A. S.
Otvorena izložba "Slike" akademskog slikara Zvonke Ostojića
Foto: Samir Leskovac / S otvaranja izložbe "Slike" akademskog slikara Ranka Ostojića pri Ambasadi Slovenije

U Sarajevo je večeras u Dvorani Ivane Kobilce, pri Ambasadi Republike Slovenije, otvorena izložba akademskog slikara Zvonke Ostojića.

Izložbu je otvorila Nj. E. ambasadorica Zorica Bukinac, koja je u uvodnom obraćanju podvukla važnost saradnje Bosne i Hercegovine i Slovenije, posebno mladih, dodajući da u našoj zemlji djeluje sedam udruženja Slovenaca i njihovih potomaka. 

"Oni gaje slovenski jezik, ljubav prema Sloveniji i slovenskom. Oni su ujedno i dio Bosne i Hercegovine i društva u BiH, u njemu se rađaju, stvaraju i doprinose razvoju BiH na različite načine, sa mnogim talentima i znanjem. Oni su živa veza između BiH i Slovenije", podvukla je ambasadorica Bukinac.  

S druge strane, Slovenija u odnosu na BiH, u programima i projektima saradnje daje snažan akcent na održive tehnologije, održivi razvoj, žene i omladinu. Omladini mora neko te vrijednosti i pokazati, prenijeti.

"Zato želimo ovom izložbom dati primjer i priliku progovaranju o tim vrijednostima u različitim oblicima. Ovaj put je to likovni izraz Zvonka Ostojića", dodala je ambasadorica Bukinac. 

Prije samog obraćanja slikara Ostojića, prisutne je pozdravila historičarka umjetnosti Aida Šarac, koja je dala kraći osvrt na umjetnička djela istaknutog umjetnika. 

"Zvonko Ostojić je svoj radni vijek proveo živeći svoju strast - slikajući i prenoseći svoju ljubav bliskim i intimnih lokacija. Slika "Trave" odaje utjecaj njegovog učitelja sa Sarajevske likovne akademije Ratka Lalića. Čovjek koji je blizak prirodi, blizak je svom biću. Samo takva duhovna zrelost može iznjedriti ovako istančane prikaze stvarnosti. Jedine stvarnosti koja odllijeva i koja će odolijevati vremenu kada nas ne bude - a to je priroda", podvukla je Šarac.

Autor izložbe iza sebe ima skoro 40 godina pedagoškog rada u školi i nešto dužeg staža bavljenja prvenstveno likovnom umjetnošću. Veliki broj radova slikara iz Kaknja nalazi se u privatnim kolekcijama u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj, SAD, Italiji, Francuskoj i Belgiji.

"Izlagao sam širom BiH i regiona i drago mi je da će moju izložbu moći vidjeti svi zainteresirani u Sarajevu. Hvala Ambasadi Slovenije na izvrsnoj saradnji", naglasio je autor Ostojić.

Izložba će biti otvorena do 30. novembra, a svi zainteresirani je mogu pogledati svakim radnim danom, od ponedjeljka do petka, u periodu od 12 do 14 sati, uz unaprijed ugovoreni termin na telefonski broj 033 251 770. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije