Otvoren Diplomatski zimski bazar: Pregršt specijaliteta i proizvoda

K. S.
Otvoren Diplomatski zimski bazar: Pregršt specijaliteta i proizvoda
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Diplomatski zimski bazar u Skenderiji

Dipomatski zimski bazar otvoren je danas u dvorani “Mirza Delibašić” u Skenderiji, a riječ je o najvećoj humanitarnoj manifestaciji čiji je cilj kroz prodaju različitih predmeta, suvenira, hrane i pića prikupiti novac za djecu sa potrebama.

Diplomatski zimski bazar 1. decembra: Cilj je pomoći djeci i mladima

Bazar okuplja ambasade različitih zemalja u Bosni i Hercegovini, razne humanitarne organizacije, udruženja građana, kao i firme koji na svojim štandovima nude razne proizvode građanima. Sav prikupljeni novac ide za djecu sa različitim potrebama u našoj zemlji.

Ambasador Ujedinjenog kraljstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matt Field izjavio je za Radiosarajevo.ba da britanski štand nudi kolače i druge različite proizvode iz Velike Britanije.

“Ovo je sjajan događaj i molim vas dođite danas u Skenderiju i podržite djecu sa potrebama širom BiH”, poručio je Field.

Zlatko Sarić iz odjela za kulturu ambasade Kraljevine Španije u BiH rekao je za Radiosarajevo.ba da su svake godine prisutni na Diplomatskom zimskom bazaru i nastoje uvijek imati raznovrsnu ponudu hrane, pića i drugih proizvoda.

Na štandu nudimo svježu hranu od paelle i tortille, to su tradicionalna španska jela. Potom imamo i tradicionalna vina. Zahvaljujući Fudbalskom savezu Španije učestvujemo na aukciji gdje smo ponudili dresove. Imamo dres Garetha Balea koji je nošen na utakmici, zatim dres Atletico Madrida potpisan od svih trenutno igrača, kao i košarkaške lopte Real Madrida i Barcelone, potpisane od svih igrača”, spomenuo je Sarić.

Ambasador Kraljevine Holandije u BiH Reinout Vos kratko je kazao za Radiosarajevo.ba da je Diplomatski zimski bazar sjajna stvar za rad humanitarnih organizacija i da je Holandija na svom štandu ponudila različite proizvode, od kojih je najpoznatiji tradicionalni holandski sir.

Ambasador Češke Republike u BiH Jakub Skalnik izjavio je za Radiosarajevo.ba da je na štandu nude tradicionalnu češku kuhinju.

“Imamo češko pivo, kolače, kao i autiće Škoda. Sama svrha Diplomatskog zimskog bazara je sjajna jer se na taj način pomaže onima u BiH koji ne mogu sebi pomoći. Nama je čast što možemo pomoći na ovakav način”, napominje Skalnik.

Saradnik Ambasade Švicarske u BiH za komunikacije i PR Tarik Trbić izjavio je da je Ambasada Švicarske u BiH jedan je od osnivača Diplomatskog zimskog bazara

“Drago nam je što imamo priliku učestvovati. Građani na našem štandu mogu pronaći neke od specijaliteta iz Švicarske kao što su švicarski sir, švicarska čokolada i posebni božićni kolači. Također, želimo istaći da je posjećenost jako dobra, i nadamo se da ćemo ispuniti ovaj cilj, a to je da prodajom proizvoda sakupimo novčane iznose za pomoć djeci potrebama, poteškoćama u razvoju i bez roditeljskog staranja”, napomenuo je Trbić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije