Otkrijte nepoznato - Pridružite se Evropskoj Noći istraživača

Radiosarajevo.ba
Otkrijte nepoznato - Pridružite se Evropskoj Noći istraživača
Petu godinu za redom u Bosni i Hercegovini se obilježava najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, “Evropska Noć istraživača 2016” pod sloganom “Otkrijte nepoznato”.

Ove godine manifestacija se održava u petak, 30. septembra, u pet bosanskohercegovačkih gradova – Sarajevu, Banja Luci. Mostaru, Bijeljini i Goraždu.

Sve zainteresovane institucije, organizacije, firme i pojedinci koji se bave naukom, istraživanjem i inovacijama su pozvane da se i ove godine prijave za učešće u Noći istraživača u nekom od ovih pet gradova. Svoj rad možete predstaviti kroz naučni sajam, naučni kutak ili takmičenje za srednje škole, u okviru koga će se posebno cijeniti ideja, inovativnost, kreativnost i originalnost.

Cilj manifestacije je povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u Bosni i Hercegovini, podrška istraživačima i promocija dostignuća lokalnih naučnika, inovatora i poduzetnika. I ove godine će posjetiocima biti predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre, te naučnu zabavu na kraju.

Konkurs za učešće u Noći istraživača BiH 2016. je otvoren do 20. septembra 2016. godine. Najzanimljivije, najedukativnije i najinovativnije prezentacije će biti predstavljene na Noći istraživača 2016. Pobjednici srednjoškolskih timova, kao i najinovativnija prezentacija na Sajmu tehnike i inovacija će biti nagrađeni vrijednim nagradama.

Evropsku Noć istraživača u Bosni i Hercegovini zajedničkim snagama realizuju Oxfam u Bosni Hercegovini, Institut za hidrotehniku Sarajevo, agencija Tidea, Univerzitet za poslovne studije Banja Luka, Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru, te Privredna komora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Za više informacija o manifestaciji posjetite www.nocistrazivaca.ba, facebook.com/NocIstrazivacaBiH, gdje se nalaze i sve informacije o kategorijama učesnika i uslovima učestvovanja za svih pet gradova.

Pridružite nam se i OTKRIJTE NEPOZNATO!

Evropska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine

Evropska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizuje se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako prošle, 2015. godine održana u više od 300 gradova u 30 evropskih država. Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Evropska noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije