Otac upozorava na opasnosti, nakon što mu je sin umro spavajući u autosjedalici

Radiosarajevo.ba
Otac upozorava na opasnosti, nakon što mu je sin umro spavajući u autosjedalici
Foto: Pixabay / Ilustracija

Tata Ryne Jungling odlučio je javno upozoriti roditelje na opasnost koja vreba bebe u autosjedalicama nakon što je njegov sin preminuo.

Naime, ovaj 32-godišnjak i njegova supruga Rachel sedam su godina pokušavali zatrudnjeti, a onda su u januaru 2018. konačno postali roditelji blizanaca.

“To su bile naše bebe čuda”, izjavio je Jungling za Today Parent o svojoj djeci, dječaku Andersu i kćerkici Linnei, piše Index.hr.

Samo godinu dana Anders je tragično preminuo nakon što ga je odgajateljica u vrtiću pustila da odrijema u autosjedalici.

Incident se dogodio 12. januara nakon što je Rachel ostavila djecu u vrtiću. Anders je bio budan kad su ga roditelji pozdravili.

“Rachel ga je pogledala i rekla: ‘Bok, prijatelju!’ a on joj je uzvratio smiješkom. Bio je budan, ali pospan i ona je otišla”, prisjetio se tata Ryne.

Nedugo nakon toga dječak je preminuo spavajući u autosjedalici. Istraga je utvrdila da je uzrok smrti pozicijska asfiksija do koje dolazi kada položaj tijela onemogućava pravilno disanje.

U Andersovom slučaju dječaku je glava pala na prsa dok je spavao, čime mu je prekinut dotok zraka.

Obitelj Jungling sada surađuje s organizacijom ‘Safe Kids Worldwide’ kako bi se roditelje diljem svijeta informiralo o opasnosti spavanja u autosjedalici izvan vozila. Naime, prema njihovim podacima, gotovo 12 hiljada smrti dojenčadi u periodu od 2004. do 2014. povezano je sa spavanjem u sjedećem položaju.

Skoro 220 beba umrlo je spavajući u autosjedalicama, a samo 0,2 posto smrti dogodilo se u vožnji.

“Autosjedalice su iznimno važne za sigurnu vožnju, ali djeca ne bi trebala u njima spavati kod kuće. Najsigurnije je poleći ih na čistu, ravnu površinu”, kaže dr. Rachel Moon.

Obitelj Jungling nedavno je dobila sina Eliasa.

“Andersova smrt je sto posto preventabilna. Nikad ga ništa i nitko neće zamijeniti, ali želimo učiniti sve da se ovakav slučaj više nikad nikome ne dogodi”, zaključio je Ryne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije