Hoće li imati isti kraj: Milorad Dodik ide putem Ante Jelavića!

Radiosarajevo.ba
Hoće li imati isti kraj: Milorad Dodik ide putem Ante Jelavića!
FOTO: Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik i Ante Jelavić

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je danas niz vrlo opasnih poruka iz Banje Luke. Ovaj put na udaru su bile Oružane snage Bosne i Hercegovine, čime je Dodik, očito pritisnut sve jasnijim ruskim utjecajima zbog NATO puta naše zemlje, prešao sve moguće crvene linije.

Piše: Faruk Vele

Gdje je komanda?

Podsjetimo, on je kazao da je da je bila greška odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske (VRS), a pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH.

Zatražio je zato od komande tog puka da već na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS-a, jer je to njihov dan. Za pripadnike Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS, "vrhovna komanda je u Banjoj Luci".

Dodik je ustvrdio da "vojska RS živi u srcima i dušama Srba te da će uvijek biti sposobni pripadnici Trećeg pješadinskog puka Oružanih snaga BiH da brane slobodu RS-a i njenog naroda“, te da će uvijek stati iza njihovih zahtjeva.

Uslijedile su, očito, žestoke reakcije domaćih i međunarodnih faktora, a reagirao je i Štab NATO-a u Sarajevu.

Ovakve poruke neodoljivo podsjećaju na ono što je krajem 2000. odnosno početkom 2001. godine radio bivši hrvatski član Predsjedništva BiH i bivši lider HDZ-a BiH Ante Jelavić.

Tada je Hrvatski narodni sabor kojeg je Jelavić sazvao proglasio je "hrvatsku samoupravu" kroz proglašavanje međužupanijskog vijeća. Jelavić je tada objavio da Federacija BiH više ne postoji, pozvao policajce i carinike da mu potpišu lojalnost, a pripadnicima tadašnje Vojske FBiH naredio da se povuku i sa uniformi skinu oznake Vojske FBiH!

Hrvatski narodni sabor je predvidio i ponovno osamostaljenje Hrvatskog vijeća obrane (jedne od komponenti tadašnje Vojske Federacije BiH), u sličnom kontekstu u kojem Dodik pominje Vojsku RS.

Predsjednik HDZ BiH i, naravno, istovremeni predsjednik HNS-a, Jelavić, rekao je da "predsjednik privremene hrvatske samouprave, u slučaju spriječenosti legitimno izabranog člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, preuzima ovlasti civilnog zapovijedanja HVO-om".

No, za razliku od danas, u slučaju "hrvatske samouprave" reakcija međunarodne zajednice bila je žestoka i nedvosmislena. Sam Jelavić je obznanio 2001. godine krah "hrvatske samouprave"!

Oživljavanje HVO-a

Visoki predstavnik je Jelavića smijenio sa pozicije člana Predsjedništva BiH, a nešto kasnije pred Sudom BiH je pokrenut je i slučaj 'hrvatska samouprava'. Po optužnici Tužilaštva BiH, koja potvrđenoj još 2004. godine, Jelavić je odgovoran za podrivanje ustavnog poretka, vojne i obrambene moći zemlje te zloporabu položaja i ovlasti.

Zajedno sa njim optužnicom je obuhvaćeno još šest tadašnjih hrvatskih zvaničnika, uglavnom članova HDZ BiH. Zbog nedostupnosti bh. pravosuđu ovaj postupak nije do kraja završen.

U međuvremenu Jelavić je bio osuđen za slučaj 'Hercegovačka banka', ali je uoči izricanja presude pobjegao u Hrvatsku, gdje se i danas nalazi.

Zašto reakcija Tužilaštva BiH u ovom i drugim slučajevima kasni, možda bi uzroke trebalo tražiti u stanju bh. pravosuđa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije