Osobe sa invaliditetom u BiH napokon dobijaju kvalitetnu njegu

Radiosarajevo.ba
Osobe sa invaliditetom u BiH napokon dobijaju kvalitetnu njegu
Edukacija za rehabilitacione timove centara za mentalno zdravlje i bazičnu rehabilitaciju u zajedinici završena je u Sarajevu tokom jučerašnjeg dana, kao jedna od ključnih predispozicija za unaprijeđenje zdravstvenih usluga osoba sa invaliditetom.

Kontinuirana edukacija se odvijala u sklopu projekta koji je implementirao HOPE’87, a podržana je od pokrajine UPPER AUSTRIA pod nazivom „Izgradnja kapaciteta CBR i CMZ centara u BIH“. Sve to sa ciljem povećanja efikasnosti zdravstvenog sistema u BiH na polju rehabilitacije osoba sa invaliditetom.

Tokom 9 mjeseci trajanja projekta, u edukaciji je učestvovalo više od 170 zdravstvenih profesionalaca iz centara za mentalno zdravlje (CMZ) i centara za bazicnu rehabilitaciju (CBR) iz Federacije BiH i Republike Srpske.

"Edukacija iz okupacione terapije je pokazala da praktična primjena u okviru CBR i CMZ centara donosi benefit i poboljšava psihofizičko stanje pacijenta. Kontinuirana edukacija kroz projekat HOPE'87 unaprijedila je teoretska i praktična saznanja o okupacionoj terapiji članova rehabilitacionih timova iz CBR i CMZ centara čime se pružio značajan doprinos razvoju ove važne medicinske discipline i u Bosni i Hercegovini“, istakao je prof. dr. sci Mirsad Muftić, govoreći u ime Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu.

Zadnji od modula pod nazivom "Timski rad CBR i CMZ centara na polju okupacione terapije" u trajanju od 2 dana održan je u Kongresnom centru hotela Hollywood i obuhvatio je teoretska predavanja i praktične dijelove rasporedjene u više specijalističkih radionica.

Specijalisticke radionice planirane edukacijom su bile od izuzetnog značaja kako bi podstakle aktivno učešće rehabilitacionih timova u radu CMZ i CBR centara, ali i unaprijedile njihove kompetencije za rad sa osobama sa onesposobljenjem kroz situaciono učenje i sadržaje, koji su primjenjivi u njihovoj praksi.

"Ovako organizovani zajednički seminari doprinose ne samo povećanju znanja iz okupacione terapije nego i boljem uvezivanju službi u domovima zdravlja sto doprinosi i efikasnosti i zadovoljstvu pacijenta“, dodao je prim. dr. Goran Čerkez, predstavnik Federalnog ministarstva zdravstva.

 

Okupaciona terapija je samostalna zdravstvena profesija u cijelom svijetu, kojoj je cilj pomoći osobama sa invaliditetom da vode koristan, zadovoljavajuci život sa maksimalnom nezavisnošću i kvalitetom života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije