Za jednaka prava: Danas je Međunarodni dan osoba s invaliditetom

J. Ć.
Za jednaka prava: Danas je Međunarodni dan osoba s invaliditetom
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Konferenciji o temi „Primjeri dobre prakse saradnje organizacija osoba s invaliditetom i lokalnih zajednica u BiH"

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Predrag Jović otvorio je danas u Sarajevu tematsku sjednicu povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

"Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine zajedno sa Vijećem za osobe s invaliditetom BiH svake godine obilježava ovaj značajan datum i bira teme od velikog značaja za osobe s invaliditetom. Ovo godine smo se odlučili za konferenciju na kojoj će biti fokus saradnje lokalnih zajednica zajedno s nevladinim sektorom koji se bavi ljudskim pravima u oblasti osoba s invaliditetom.

Nadamo se da će današnja konferencija dati dobrih prijedloga, odnosno dobrih praksi lokalnih zajednica koje sarađuju s nevladinim sektorom koji radi sa osobama s invaliditetom", kazao je Jović.

Konferenciji o temi „Primjeri dobre prakse saradnje organizacija osoba s invaliditetom i lokalnih zajednica u BiHFoto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Predrag Jović

Napomenuo je kako svi moramo imati senzibilitet i osjećaj za ovakve stvari te da svako od nas treba dati jedan pristup koji je ljudski te da se treba prilagođavati i ići ukorak s Evropom.

Značaj organizacija osoba s invaliditetom je višestruk, zato što su korektivni faktor društva - u izgradnji kvalitetnijeg života, sigurnijeg i po mjeri svakog čovjeka, dodala je Gospava Rađen -Radić, predsjednica Vijeća za osobe s invaliditetom.

"Organizacije osoba s invaliditetom u suštini nastaju kao životna potreba. Potreba za uklanjanje određenih barijera i činjenja života efikasnijim, fleksibilnijim i potpunijim. Ono što je bitno napomenuti jeste da svaka lokalna zajednica, ukoliko prepozna organizacije osoba s invaliditetom koje djeluju na lokalnom nivou kao izuzetan resurs u razvijanju partnerske saradnje s njima, napredovat će i učiniti taj proces transformacije društva bržim i kvalitetnijim", rekla je Rađan-Radić.

Istaknula je kako danas imamo čast čuti izuzetne priče, izuzetnih lokalnih zajednica, izuzetnih pojedinaca. Današnja tema jeste nešto što trebamo promovirati i razvijati u narednom period.

Konferenciji o temi „Primjeri dobre prakse saradnje organizacija osoba s invaliditetom i lokalnih zajednica u BiHFoto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Konferenciji o temi „Primjeri dobre prakse saradnje organizacija osoba s invaliditetom i lokalnih zajednica u BiH"

Konferenciji o temi „Primjeri dobre prakse saradnje organizacija osoba s invaliditetom i lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ prisustvovali su predstavnici Vijeća za osobe s invaliditetom BiH, UNDP-a, institucija BiH, RS-a, Federacije BiH i Brčko Distrikta, predstavnici kancelarije ombudsmena za ljudska prava BiH, ombudsmena za djecu RS-a, te predstavnici udruženja osoba s invaliditetom.

Cilj konferencije jeste da se u konstruktivnom dijalogu i primjerima dobre prakse iz pojedinih opština ukaže na značaj saradnje lokalnih zajednica s udruženjima osoba sa invaliditetom radi unapređenja kvaliteta života osoba s invaliditetom i njihovih porodica u mjestu u kojem žive.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije