Osnovana nova ergela bosanskog brdskog konja u Orašju

Anadolija
Osnovana nova ergela bosanskog brdskog konja u Orašju
Anadolija / Pašaga Hećimović iz Orašja sa suprugom i kćerkom osnovao je ergelu i krenuo sa selektivnim uzgojem bosanskog brdskog konja.
Pašaga Hećimović iz Orašja sa suprugom i kćerkom osnovao je ergelu i krenuo sa selektivnim uzgojem bosanskog brdskog konja.

"Imam dovoljno zemlje, gotovu štalu, a želja se javila da i mi kao porodica damo svoj doprinos u očuvanju ove naše pasmine'', izjavio je Hećimović.

Sve je, kako je kazao, počelo slučajno.

"Još iz dječačkih dana gajim veliku ljubav prema konjima. Došao sam u priliku da kupim konje koji su mi se svidjeli, tada nisam ni znao da se radi o bosanskim brdskim konjima", ispričao je Pašaga. 

Stupio je u vezu sa Enverom Žigom, predsjednikom UO Međunarodnog udruženje uzgajivača bosanskog brdskog konja i vlasnikom ergele "Žiga", koji mu je objasnio da posjeduje vrlo kvalitetna grla uzgojena u čistoj krvi, te da konji koje je kupio posjeduju identifikacijske knjižice i matične listove.

"Kako sam bolje upoznavao svoje konje sve više su mi se sviđali i sada mi je neobično drago da sam došao baš do ove pasmine. Ovih dana dobili smo rješenje Federalnog ministarstva za poljoprivredu o formiranju ergele tako da je sada naš rad na uzgoju bosanskog brdskog konja i zvanično verifikovan", rekao je Pašaga.

Uzgoj je počeo sa tri rasplodne kobile i jednim pastuhom. Jedna rasplodna kobila i pastuh su iz ergele "Žiga", dok su dvije rasplodne kobile iz nekadašnje ergele "Borike".

U maju u ergeli očekuju prvi podmladak, dvije kobile su ždrijebne. I u ovoj ergeli uzgoj će se odvijati u skladu sa strogim selekcijskim pravilima utvrđenim od strane Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije