Osmanlije su spriječile Portugal da oskrnavi grob Poslanika

Radiosarajevo.ba
Osmanlije su spriječile Portugal da oskrnavi grob Poslanika
Foto: YouTube / Mezar poslanika Muhammeda a. s. u Medini

Povijest Osmanskog carstva obiluje uspjesima i bitkama vođenim za odbranu muslimanskih zemalja na njihovom sjeveru, jugu, zapadu i istoku.

Piše: Suhaib al-Miqdad, Al Jazeera

Osmanlije su odigrale značajnu ulogu u odvraćanju evropskih napada na islamski svijet i arapske zemlje. Stoljećima su vodili muslimanski svijet, čuvajući njegove teritorije i stanovništvo. U bitke koje je Osmanska država vodila radi odbrane islama i muslimana spada i ona protiv portugalske države, koja je poduzimala vojne pohode prema krajnjem Magrebu i Atlantskom okeanu. U tim pohodima trebalo je ostvariti više ciljeva, a neki od njih su:

1. Osnovni cilj bio je borba protiv muslimanskog svijeta na svakom koraku i na sve moguće načine.

2. Skrnavljenje groba poslanika Muhammeda, neka je mir na njega. U dnevniku Afonsoa de Albuquerquea spominje se sljedeće: Prvi cilj okruživanja muslimanskog svijeta je upad u Poslanikovu džamiju i uzimanje tijela poslanika Muhammeda. To bi se moglo iskoristit za ucjenjivanje Arapa kako bi se pristupilo pregovorima o vraćanju Jerusalema.

Vojne akcije Portugala počele su 1514. godine, pod vodstvom Henrika Pomoraca, dok je portugalske pohode na Arapski zaljev predvodio Afonso de Albuquerque. Pokazalo se da je cilj ovih vojnih pohoda bio uništavanje muslimanskog svijeta na sve moguće načine, uključujući i skrnavljenje Poslanikovog groba, zbog njegove simbolike i vrijednosti za muslimane.

Sukob kod Marj Dabiqa 1516. godine

Na početku ovih vojnih pohoda islamski svijet su predstavljale tri muslimanske zemlje (Osmansko carstvo, Memlučka i Safavidska država). Memlučka država je bila izrazito slaba i nesposobna za odbranu islamskog svijeta. Već je pretrpjela poraz od Portugala u bici kod grada Diu 1509. godine. U državi su vladali nemiri, a prolazila je i kroz tešku političku i ekonomsku situaciju.

Što se tiče Safavidske države, koja je slijedila šijsko učenje, bila je u sektaškom sukobu s Memlučkom državom i Osmanskim carstvom. Zbog toga je radije ostala po strani kada je u pitanju pružanje podrške Memlučkoj državi, koja je imala kontrolu i na čijoj se teritoriji nalazio Poslanikov grob. Što se tiče Osmanske države, kao najjače muslimanske države tada, pokušala je pružiti svoju pomoć Memlucima.

Sultan Bajazid II poslao je 1511. godine nekoliko brodova s vojnom opremom Mamlucima, ali nisu stigli do cilja, jer su ih presreli križarski pirati. Portugalci tako uspijevaju osvojiti Bahrein, Muscat, Qurayyat i Aden. Portugal je potom pokušao izvršiti teritorijalnu ekspanziju na prostoru Arapskog zaljeva i stići do Poslanikovog groba. U sukobu kod Marj Dabiqa 1516. godine Osmanlije su porazile Memluke.

Intervencija Osmanlija u ovako kritičnom vremenu samo je pokazala njihovu svijest o ozbiljnosti situacije i potrebi da se Memluci sklone sa scene kako bi Osmansko carstvo vodilo islamski svijet, a ne da bude samo akter koji podržava Memlučku državu. Osmansko carstvo ulazi u direktni sukob s Portugalom, anektirajući Egipat i Levant. Tada počinje legendarna borba Osmanlija za odbranu islamske zemlje, našeg plemenitog Poslanika i za vraćanje onoga što je Memlučka država izgubila.

Ostatak teksta možete pročitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije