Osijek: Muškarac u izolaciji, testiraju ga na koronavirus

Radiosarajevo.ba
Osijek: Muškarac u izolaciji, testiraju ga na koronavirus
Foto: KBC Osijek / KBC Osijek

U bolnici u Osijeku nalazi se muškarac koji je u izolaciji, a na njemu se provode testiranja na koronavirus.

Hrvatski ministar zdravstva VIli Beroš je izjavio da su dosad provedena dva testiranja te da su novi uzorci poslani na još jedno testiranje.

On pak vjeruje da je vjerojatno riječ o virozi ili gripi.

„Vjerojatno je viroza, možda gripa, no moram reći da je nalaz prvog skrininga bio pozitivan kao što to može biti, no nakon toga se rade dodatna testiranja. Prvo dodatno testiranje bilo je negativno, a nakon toga su posebnim automobilom upućeni novi uzorci, na novo, dodatno testiranje“, rekao je ministar Beroš.

Iz KBC-a Osijek kažu da muškarac danas cijeli dan nema temperaturu te da se dobro osjeća, piše Dnevnik.hr.

„'S obzirom na to da je bolesnik dobro, ako test bude negativan, planiramo ga i otpustiti kući“', rekla je predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Osijek Ljiljana Perić.

Ljiljana Perić - undefined

Foto: Dnevnik.hr: Ljiljana Perić

Dodala je da je, nakon nekoliko potvrda, javljeno da je negativan, ali konačni rezultat očekuju večeras. Objasnila je da će, ako test na koronavirus bude pozitivan, bolesnik još neko vrijeme ostati na odjelu za infektolofiju.

„S obzirom na to da znamo da i ovakva infekcija s koronavirusom u zdravih ljudi može proteći i kao blaga respiratorna bolest, pratit ćemo ga jedno vrijeme. Danas cijeli dan nema temperaturu. Ako idućih dana ne bude imao i simptome dišnih puteva, zaključujemo da je prebolio ovu bolest“, kazala je Perić.

Ona je istakla da nema mjesta panici.

Otkrila je da je riječ o muškarcu od 26 godina iz Đakova.

„Važno je reći da su KBC Osijek i epidemiološka služba spremni popratiti svu zahtjevnost u epidemiološkom smislu i pratiti daljnji razvoj događaja te zbrinuti sve bolesnike koji nama gravitiraju“, poručila je.

Istovremeno, hrvatska državljanka, koja je prije 12 dana boravila u Wuhanu u Kini, doputovala je nešto prije 14 sati u Zračnu luku Franjo Tuđman u Zagrebu.

Evakuacija iz Wuhana: Francuskim avionom stiže četvero Hrvata i troje Srba

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) Hrvatske objavilo je u subotu da je osiguralo uz pomoć Francuske prijevoz četiri hrvatska državljana iz Wuhana koji će se vratiti u Hrvatsku nakon što provedu 14 dana u karantinu. "U organizaciji Francuske Republike u kasnim bi jutarnjim satima trebali sletjeti na jug Francuske.

Ministar Beroš je izjavio da ova studentica ne pokazuje simptome zaraze koronavirusom te će biti još dva dana u izolaciji do isteka 14-dnevnog perioda inkubacije.

Hrvatsku državljanku je na aerodromu dočekala ekspertna grupa koja je stigla nakon dojave o polijetanju aviona s Bliskog istoka prema Zagrebu, javila je Hina.

Beroš je novinarima kazao kako ona nema simptoma bolesti te da se radi samo o vježbi-

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izvijestio je da u Hrvatskoj trenutno nema oboljelih od koronavirusa.

U Europskoj uniji oboljela je 21 osoba, a u svijetu 14.564. Do sada je zabilježeno 305 slučajeva sa smrtnim ishodom, a prvi smrtni slučaj izvan Kine zabilježen je u Filipinima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije