Organizacije putovanja u TK: Kod ilegalaca jeftinije, ali i nesigurnije

Anadolija
Organizacije putovanja u TK: Kod ilegalaca jeftinije, ali i nesigurnije
/ Alisa Hasić (Foto: Anadolija)
Uoči praznika i godišnjih odmora pojavljuju se nelegalne organizacije koje građanima Bosne i Hercegovine nude izlete, ekskurzije i ljetovanja, odnosno zimovanja po prilično povoljnijim cijenama.

Iako njihove ponude zvuče primamljivo, iz Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla potencijalnim putnicima poručuju da, koristeći usluge nelegalnih putničkih i turističkih agencija, mogu doživjeti neugodna iznenađenja.

Alisa Hasić, uposlenica u prodaji u turističkoj agenciji 'Golden Tours' u Tuzli kazala je da fizička lica koja svoje usluge reklamiraju putem društvenih grupa, ali i pisanih oglasa postavljenih na različitim lokacijama u TK, nude putovanja koja su jeftinija za svega nekoliko KM.

"Međutim, takva su putovanja rizična i građani ih trebaju prihvatiti sa dozom rezerve. Može se desiti da uplate povoljan aranžman, ali pitanje je kakvim će se autobusima voziti, kakav će biti hotel u kojem trebaju odsjesti, kakav je tip smještaja i kakva je organizacija putovanja. To su neki od rizika koje putnici preuzimaju dajući novac i povjerenje takvim organizacijama", navela je Hasić.

Posljednji zabilježen slučaj na području Tuzlanskog kantona (TK) je prevoz na Međunarodni sajam knjiga u Beogradu protekle sedmice. Agencije su ovaj jednodnevni izlet sa polaskom iz Tuzle naplaćivale u iznosu od 20 KM, dok su tri djevojke, koje zvanično nemaju veze s turizmom, isti put organizirale po cijeni od 18 KM.

Putovanja s nelegalnim prevoznicima i organizacijama su jeftinija jer njihovi organizatori imaju skoro pa čistu dobit. Osim plaćanja iznajmljivanja autobusa, nemaju skoro nikakvih drugih troškova.

"Privredna društva zapošljavaju ljude, imaju svoje sjedište i rješenja i licence za rad, te državi plaćaju dadžbine. No, organizacije koje nisu registrirane kao agencije zakazuju i sprovode ekskurzije i izlete. Oni na ovom nelegalnom obliku turizma zarađuju mnogo više nego legalne organizacije, jer ne izmiruju svoje obaveze. Zadovoljavaju se time i njihova je zarada dobra", izjavio je Kasim Selimović, predsjednik Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, na danas održanoj sjednici Odbora ovog udruženja.

Osim što imaju odličnu zaradu, u slučaju određenih prekršaja, nelegalnim tour-operatorima ne mogu se izreći novčane kazne koje u oblasti turizma iznose i do 100.000 KM.

Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK, rekao je da je primijetna velika pojava oglašavanja putem društvenih mreža, a prema prijavi Ministarstva, zbog nelegalne organizacije ljetovanja u Turskoj, ljetos su reagirali Uprava za inspekcijske poslove TK i Ministarstvo unutrašnjih poslova TK.

"Imamo samo dva tržišna inspektora, što je nedovoljan broj, ali važno je detektirati ovakve pojave kako bi se zaštitili putnici i turističke organizacije. Apeliram i na građane da nam pomognu kako bi se ova pojava iskorijenila. Želimo zaštiti putnike od eventualnog davanja novca ljudima koji nemaju ni kancelariju, niti su registrirani za tu vrstu djelatnosti, nego samo postave fotografiju i broj telefona, a u slučaju problema, samo ugase profil na društvenim mrežama", ističe Gluhić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije