Olga Tokarczuk i Peter Handke dobitnici Nobelove nagrade za književnost

AA
Olga Tokarczuk i Peter Handke dobitnici Nobelove nagrade za književnost
Foto: Twitter / Olga Tokarczuk i Peteru Handkeu

Dobitnicom Nobelove nagrada za književnost za 2018. godinu proglašena je poljska književnica Olga Tokarczuk, dok je nagrada za 2019. pripala austrijskom piscu Peteru Handkeu, objavila je Švedska akademija.

Tokarczuk je nagradu dobila zbog "narativne mašte koja s enciklopedijskom strašću predstavlja prelazak granica kao oblik života".

Handke je nagrađen Nobelom za "uticajno djelo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnost ljudskog iskustva".

Prošlogodišnje proglašenje dobitnika Nobelove nagrade odgođeno je zbog skandala seksualnog zlostavljanja. Riječ je o skandalu u kojem je suprug jedne od članica Akademije uhapšen zbog silovanja.

U srijedu je prestižna nagrada za hemiju dodijeljena trojici naučnika zbog njihove zasluge u razvoju litij-ionskih baterija. Dan prije toga Nobelova nagrada za fiziku dodijeljena je trojici naučnika, a u ponedjeljak su laureatima za fiziologiju ili medicinu proglašeni dvojica američkih i britanski naučnik.

Ove sedmice je 11 osoba proglašeno dobitnicima Nobelovih nagrada, deset muškaraca i jedna žena. U petak će biti proglašenje dobitnika nagrade za mir, a u ponedjeljak za ekonomiju.

Laureatima će na svečanosti u Stockholmu, 10. decembra, biti dodijeljena novčana nagrada, zlatna medalja te diploma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije