Okončan dvogodišnji projekt obuke: Doprinos provedbi CITES konvencije u BiH

Radiosarajevo.ba
Okončan dvogodišnji projekt obuke: Doprinos provedbi CITES konvencije u BiH
U Sportskom centru Međugorje u petak i subotu je održana obuka u sklopu projekta "Doprinos provedbi CITES konvencije u Bosni i Hercegovini".

CITES konvencija regulira promet više od 33.000 vrsta životinja i biljaka, a BiH je ovaj dokument potpisala 2009. godine. 

Slaven Dolić, direktor Udruženja EKO LOG, rekao je da je ovom obukom završen ciklus treninga koji je realiziran u okviru dvogodišnjeg projekta, finansiranog od Europske unije. 

"U okviru projekta je realiziran niz obuka kako bi našim nadležnim institucijama, odnosno njenim predstavnicima prenijeli znanje potrebno u spovedbi CITES-a. Obukama su bili obuhvaćeni Državna granična policija, carinski službenici, predstavnici institucija/ministarstva koji su nadležni za CITES na državnom, entitetskim nivoima i u Distriktu Brčko, veterinarske i fitosanitarne inspektore kao i predstavnici sudija i tužilaca koji se u svom radu sreću s Konvencijom CITES. Posljednja u nizu obuka u Međugorju obuhvatila je i lovačka društva. Za provođenje ove aktivnosti angažirali smo stručnjake iz susjednih zemalja, a obuku u Međugorju realizovao je Pavle Jovanović, rukovodilac grupe za sprovođenje CITES konvencije u Ministarstvu zaštite životne sredine Republike Srbije. On je govorio o iskustvima i izazovima s kojima se suočila njegova zemlja u implementaciji Konvencije", rekao je Slaven Dolić.

cites_04.jpg - undefined

Infografika: CITES

Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka – CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) – je međunarodni sporazum između vlada zemalja članica.

Iako je Bosna i Hercegovina još 2009. ratificirala Konvenciju o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES), ovaj dokument se još ne sprovodi.

Posebno je istaknuto da CITES konvencija nije koncipirana da uvede totalnu zabranu već da regulira trgovinu najugroženijim vrstama.

cites_02.jpg - undefined

Infografika: CITES

"Zabranjeno je trgovati vrstama koje su najugroženije. CITES Dodatak 2 izdvaja vrste s kojima se može trgovati, ali uz dozvolu, a neko mora izdavati i provjeravati te dozvole. Upravo je to glavni zadatak BiH, zbog potrebe da sprovede Konvenciju devet godina nakon ratifikacije. U BiH potrebno je što prije uspostaviti pravni zakonski osnov da se ova Konvencija sprovodi", istakao je Jovanović.

Jovanović je rekao da bi svako ko radi na granici trebao bi imati bar neku osnovnu obuku na ovu temu.

Na implementaciji projekta do sada su učestvovali stručnjaci iz susjednih zemalja koji su institucijama Bosne i Hercegovine, nadležnim za sprovođenje CITES konvencije, prenijeli potrebno znanje.

Od bh. institucija dosada su na treninzima učestvovali Granična policija BiH, Carinska služba, Uprava za indirektno  oporezivanje kao i predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, a bili su i predstavnici entitetskih institucija i Distrikta Brčko, poput veterinarske i fitosanitarne inspekcije.

cites_03.jpg - undefined

Infografika: CITES

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije