Problemi nezavisnih medija na tribini "Ko će preživjeti slobodu i demokratiju"

Radiosarajevo.ba
Problemi nezavisnih medija na tribini "Ko će preživjeti slobodu i demokratiju"
Foto: Radiosarajevo.ba / Tribina "Ko će preživjeti slobodu i demokratiju"
Trinbina pod nazivom "Ko će preživjeti slobodu i demokratiju" koju su zajednički realizirali sarajevski i beogradski forumZFD u saradnji s Peščanikom održana je jučer u prostorijama Networksa u Sarajevu.

Na tribini su govorili profesorica Fakulteta političkih nauka iz Beograda Snježana Milivojević, novinarka i urednica Peščanika Svetlana Lukić, Fra Drago Bojić, publicista i teolog, te novinar Viktor Ivančić, dok je Boro Kontić, novinar i direktor Media centra Sarajevo moderirao tribinu.

Urednica Pešanika Svetlana Lukić govorila je o problemima nezavisnih medija u Srbiji i njihvoj potčinjenosti vladajućim strukturama.

"Kao što i sami znate, da bi nešto opstalo uprkos svemu potrebna je fanatična odanost, ludilo neko, ja to ne znam drugačije objasniti. I to malo nezavisnih medija što je ostalo u Srbiji, pa između ostalog i Peščanik jednostavno će pasti za slobodu. Ono što je naš problem, što kažu naši takozvani prijatelji Evrope, iz demokratskih zemalja, iz zemalja koje imaju utjecaja na našeg mahintog predsjednika, u njemu vide partnera za neke važne stvari za njih i jednostavno mi smo njemu isporučeni, a on je kao što znate socijalizovan i postao je političar tako što je uništavao medije. To je njegova vendeta za neke stvari koje su se dešavale 90-ih godina. U Srbiji je slobodan i otvoren lov na nezavisne medije.

Jedan po jedan od medija i novinara padaju. Mislim da nećemo preživjeti još dugo. Nacionalizam je jedan od problema, ali problem je i što novinari i mediji učestvuju u mafijaškim poslovima političke elite. Kada imate taj miks nacionalizma, velikosrpske politike, imate mafijašku državu. Onda je to jedan spoj u kojem kamen na kamenu ne može da opstane", istakla je Lukić.

Profesorica Fakulteta političkih nauka iz Beograda govorila je između ostaloga i o padu slobode medija u čitavom svijetu, ali i regionu.

"Novinarstvo je doživjelo sunovrat, potpuno se slažem i sa sobom je povuklo dosta medija u taj ambis. Informacija je nešto što je jako važno da bi građani mogli da praktikuju svoje građanske slobode. Dozvolilo se da novinarstvo kao profesija postane nebitno, a da mediji s jedne strane postanu fabrika para s druge strane lažnih vijesti, pošto se one trenutno bolje prodaju na tom tržištu. Svjetski pokazatelji o stanju slobode i slobode medija na gorem mjestu nego ikada u posljednjih 15 godina.

Sloboda štampe i medija pada u najrazvijenijim demokratskim zemljama, na čelu sa Amerikom. Da ne spominjem autoritarizam i sisteme poput onih u Turskoj, Rusiji ili Kini. Od Baltika do Balkana u 30-ak zemalja u kojima se mjeri stanje medijskih sloboda u okviru projekta koji se zove 'zemlje u tranziciji' po prvi put u posljednjih tri godine, ponavlja se da su dvije trećine zemalja konsolidovane autokratije, a samo jedna trećina su konsolidovane ili na putu da budu konsolidovane demokratije. Neke od njih kao Srbija ubrzano klize ka tom konsolidovanom autoritarizmu. Kada tome dodate glas populizma kojem ovdje ne može da se odoli i kada tome dodamo činjenicu da u ovom dijelu svijeta nema kontrolnih institucija, nema medija koji mogu da se odupru, to onda stvara jedan prilično mračan kontekst. Stiče se dojam da u takvoj klimi nezavisni mediji ne mogu preživjeti", rekla je profesorica Milivojević.

Fra Drago Bojić dotako se uloge religijskih medija u kreiranju mišljenja javnosti, ali i njihove uloge tokom rata i nacionalističke retorike.

"Mislim da je jedna od važnih stvari kod novinarstva odonos ovih društava prema istini. Naša su društva doista nastala na laži i zato su i potrebni mediji da održe tu laž i ta silna kontrola političara. Zato je važno na koji će se te informacije plasirati. Šta će se objaviti, a šta ne. Ovdje mediji pokušavaju zaobići činjenice i istinu i to dovodi do jednog ludila u našim društvima. Kada se u jednom društvu ponavlja jedna ili više laži, to dovodi do ludila.

Mislim da je još jedan dodatni problem u našim društvima to što su javni servisi u potpunosti pod kontrolom vlasti i njihovih ideologija. Ti mediji imaju najveći utjecaj na ljude. Onda imate situaciju da 30 godina od rata da se nijedan religijski medij nije suočio s onim što se događalo krajem 80-ih i početkom 90-ih, kada su se u tim medijima otvoreno podržavale nacionalističke ideologije. Govorimo o sve tri strane i to mainstream medijima. U nekim tekstovima su se opravdavali zločini i zla. Čak se i danas u tim medijima mogu naći užasni tekstovi. Oni koji koriste te medije su vrlo često slabo i obrazovani, ne razumiju te teme i lakše je manipulisati s njima", rekao je Fra Drago Bojić.

Viktor Ivančić je između ostalog govorio i na temu uloge medija u pomirenju naroda bivše države.

"Za početak bi bilo dobro da se novinarstvo samouništi. Ono je bilo prethodnica tih ratova. Novinarska djelatnost prosječno govoreći od početka 90-ih uloga većine medija bila je zločinačka. Oni su poticali, oni su huškali. Sada bi ti isti mediji trebali da rade na pomirenju. U međuvremenu se nije dogodila katarza. Nije došlo do dubinske promjene zločinačkih režima i zločinačkih medija. Vodeći mediji propagiraju da je njihov narod prošao kroz najveća stradanja. Oni i dalje rade intenzivno na razdoru.

U jednom tekstu sam iskoristo pojam ranoholizam. Oni te rane nastoje napraviti takvima da nikada ne zacijele. Da ratne rane budu stalno svježe. To su ranoholičarska društva i ranoholičarski mediji. Meni se čini da se reproducira taj ambijent ratnog stanja u mirnodopskom stanju. Mislim da se novinarstvo danas prvo treba obračunati sa novinarstvom. Prvo tu treba napraviti nekakav iskorak. Ne znam kako je danas moguće biti novinar koji pošteno pristupa svom poslu i koji ima neke principe i vjeruje u njih. Ja volim novinarstvo i vjerujem da je važno i da ima perspektivu, čak i na marginama. Danas ne možeš djelovati kao novinar bez da se obračunavaš s novinarskom scenom", rekao je Ivančić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije