Odobreno liječenje Kur'anom, ali ne u džamijama

Radiosarajevo.ba
Odobreno liječenje Kur'anom, ali ne u džamijama

Nakon što je Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u julu ove godine razmatralo pitanje šerijatsko-pravnog tretmana učenja rukje i pisanja zapisa, na posljednjoj sjednici tog tijela održanoj ove sedmnice donesen je zaključak u vezi s tom, kod nas, sve izraženijom pojavom. Zaključak se, konkretno, odnosi na učenje rukje, prenosi INS.

Kako saznaje bh. informativni servis INS, zaključeno je da je dozvoljeno liječenje Kur'anom, odnosno da se od strane IZBiH praktično odobrava učenje određenih kur'anskih ajeta i dova osobama koje to žele i koji smatraju da je to lijek za njih.

Međutim, zaključeno je,  da se učenje rukje ne obavlja u džamijama i mesdžidima, već za to prigodnim mjestima, te da se navedenim mogu baviti samo kvalificirane i kompetentne osobe u BiH i bošnjačkoj dijaspori.

Pred Vijećem muftija svoj referat na ovu temu izložio hafiz Senaid ef. Zaimović, inače direktor Vakufske direkcije. Referat je prihvaćen, pa je zaključeno i da se mora objaviti u Glasniku IZBiH, nakon čega će on cjelovito biti dostupan široj bh. javnosti.

Zasad je  poznato da se rad dr. Zaimovića  temeljito i na naučan način bavi ovom temom i donosi brojne odredbe i iznimke u konkretnom slučaju.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije