Odluka EU o pomjeranju kazaljki: Jedna država - jedna vremenska zona

B. R.
Odluka EU o pomjeranju kazaljki: Jedna država - jedna vremenska zona
Arhiv / Brzo sprovođenje odluke već naišlo na probleme
Kako će eventualna odluka Parlamenta Evropske unije o ukidanju sezonskog pomjeranja kazaljki na satu odraziti na svakodnevnicu? Da li će Bosna i Hercegovina slijediti odluku Evropske unije po ovom pitanju?

Odbor za saobraćaj i turizam Parlamenta Evropske unije odlučio je početkom sedmice da pomjeranje kazaljki na satu postane stvar prošlosti. Izgledno je da će ovu odluku potvrditi europarlamentarci.

Nepoznanica je da li će Parlament Evropske unije odlučiti da se zadrži zimsko ili ljetno računanje vremena. Postoji mogućnost da odluka neće biti obavezujuća za države članice Unije tj. da svaka od njih odluči da li će prihvatiti odluku Parlamenta Evropske unije.

Istražili smo koje će biti posljedice ovakve odluke Parlamenta i kakav je stav Bosne i Hercegovine po ovom pitanju.

Fizičar Selver Pepić, koji trenutno pohađa master studij na Švicarskom federalnom institutu za tehnologiju je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba objasnio koje su prednosti i nedostaci promjene zimskog u ljetno računanje vremena i obratno.

"Sa naučnog stanovišta postoje razlozi i za i protiv ove prakse. Na primjer, tokom ljetne sezone dodatni sat svjetlosti smanjuje vjerovatnoću kriminala i omogućava da turistički objekti i slično imaju veću posjećenost te veći profit, ali sa druge strane, pomjeranje kazaljki izaziva povećan broj saobraćajnih nesreća, srčanih udara u danima nakon pomjeranja. Pored toga, odgovor ovisi i o položaju neke zemlje tj. geografskoj visini: u nordijskim zemljama vrijeme izlaska i zalaska Sunca mijenja se za po nekoliko sati tokom godine, pa pomjeranje kazaljke za jedan sat ima vrlo mali pozitivan uticaj (i više negativnih)", rekao je.

Fizičar Selver Pepić - undefined
FOTO: Facebook: Fizičar Selver Pepić 
Obrazložio je razlog zbog kojeg je pomenuti odbor Parlamenta Evropske unije donio ovakvu odluku. Prema njegovim riječima, ovakva odluka je uzrokovana time da postoji više negativnih nego pozitivnih učinaka u promjeni sezonskog računanja vremena.

Pepić je upozorio na problem koji se može desiti ako se državama članicama omogući da prihvate ili ne prihvate odluku Evropskog parlamenta.

"Sa praktične strane, ukoliko ova odluka bude potvrđena tj. ako se omogući članicama Evropske unije da samostalno odlučuju o tome da li će pomjerati kazaljke na satu (trenutno je to obaveza), to može donijeti probleme u koordinaciji ekonomije Evropske unije, jer dio zemalja želi zadržati ovu praksu dok je druge zemlje žele napustiti. Ovime može doći do stvaranja dodatnih 'vremenskih zona' (zamislite da u vožnji kroz tri države tri puta morate 'pomjerati sat'), ali koliko sam upoznat, u slučaju da se zemlje članice odluče na računanje vremena koje će ugroziti funkcionisanje zajedničkog tržišta Evropske unije, primjena ove odluke će se odložiti dok se ne pronađe adekvatno rješenje", kazao je ovaj fizičar.

Na pitanje, da li Bosna i Hercegovina treba prihvatiti odluku Parlamenta Evropske unije, za portal Radiosarajevo.ba odgovorio je sljedeće:

"Zakonski gledano Bosna i Hercegovina nema obavezu da prati ovu odluku (koja ionako daje svakoj članici Evropske unije pravo da sama odluči), ali iz praktičnih i ekonomskih razloga pretpostavljam da će se težiti tome da Bosna i Hercegovina ima ujednačen sistem sa susjednim državama. Sudeći po nezvaničnim informacijama iz medija u Hrvatskoj, to bi moglo značiti napuštanje dosadašnje prakse, ali mislim da prvo treba sačekati povrđivanje navedene odluke od strane Parlamenta Evropske unije".

Da li će Bosna i Hercegovina slijediti odluku Evropske unije, kako je to ranije najavljeno, ili će ipak biti potreban unutrašnji konsenzus u zemlji u cilju donošenja odluke - pitanje je na koje smo odgovor tražili od Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine.

"Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine je pripremio prijedlog Zakona o zvaničnom vremenu u Bosni i Hercegovini. Ovim prijedlogom Zakona se definiše zvanično vrijeme u Bosni i Hercegovini, upotreba zvaničnog vremena i mjerenja vremena u komercijalne svrhe. Kada je u pitanju odluka Evropske unije o ukidanju računanja ljetnog i zimskog vremena, Bosna i Hercegovina će slijediti pozitivne zakonske odredbe Evropske unije, te će ovaj Zakon biti usklađen sa tim odredbama", poručili su iz Instituta. 

Na prethodno pitanje je odgovor krajem oktobra prošle godine tražio i zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović.

On kaže da su dva njegova pitanja bila upućena predsjedavajućem Vijeću ministara Denisu Zvizdiću. Jedno pitanje je da li je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmatralo aktivnosti koje se u Evropskoj uniji vode po pitanju ukidanja polugodišnjeg pomjeranja sata. Drugo pitanje je da li Vijeće ministara ima stav po tom pitanju i šta namjerava uraditi.

 Saša Magazinović - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba:  Saša Magazinović

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, Magazinović je istakao da još nije dobio odgovore na ova pitanja. Kako je naveo, u državnom parlamentu se uopšte nije raspravljalo o ovom pitanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije