Odluka do kraja januara: Slijedi li poskupljenje struje u BiH

M. Rener Smajović
Odluka do kraja januara: Slijedi li poskupljenje struje u BiH
Foto: Arhiv / Ilustracija

Ukoliko budu prihvaćeni zahtjevi Elektroprijenosa BiH i Nezavisnog operatora sistema (NOS) u BiH za povećanje tarifa, doći će do poskupljenja cijene struje za tri do četiri odsto, što će osjetiti i privreda i domaćinstva.

Na ovo su upozorili iz Udruženja poslodavaca FBiH, koji zahtjeve državnih kompanija smatraju neopravdanim i neprihvatljivim.

Prema informacijama, Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK) bi odluku o zahtjevima Elektroprijenosa i NOS-a trebala donijeti do kraja januara.

Marin Bago - undefined

Foto: Privatni album: Marin Bago

Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača Futura iz Mostara i član Vijeća za praćenje cijena pri Ministarstvu trgovine FBiH, istakao je za Radiosarajevo.ba da bi povećanje tarifa, kao i cijene struje, sobom vuklo poskupljenje mnogih proizvoda jer "u nas u BiH uvijek sve ide lančano bez obzira je li to opravdano ili ne".

„Ne vidim opravdan razlog za to. BiH ima dovoljno struje da je izvozi. Najlakše je teret poslovanja prebaciti na privredu i domaćinstva“, dodao je Bago.

Poslodavci iz FBiH su ukazali da je Elektroprijenos zatražio povećanje tarife za usluge prenosa električne energije za oko deset posto, što, kažu poslodavci, predstavlja povećanje ukupnog prihoda ove kompanije za oko 25 miliona KM.

„NOS traži povećanje tarife za rad i tarife za sistemsku i pomoćne usluge za 2020. godinu za oko 50 posto, što predstavlja povećanje prihoda za oko četiri miliona KM“, ističu u Udruženju poslodavaca FBiH.

Udruženje poslodavaca FBiH: Uvažiti primjebe na prijedlog zakona o PDV-u  - undefined

Foto: Arhiv / Radiosarajevo.ba: Čelnici Udruženja poslodavaca FBiH

Iz Udruženja poslodavaca FBiH navode da je apsurdno da Elektroprijenos BiH kao razlog za povećanje usluga prenosa struje navodi isključenje Aluminija Mostar. Naglasili su i da su u državama regiona ove tarife znatno niže nego u Bosni i Hercegovini.

„Ako DERK prihvati prijedloge, to će značiti povećanje cijene mrežarine na prenosnoj mreži i povećanje ukupne cijene električne energije od tri do četiri posto, odnosno troškova nabavke struje za sve velike kupce u BiH priključene na visoki napon. Kao posljedica toga, u narednom koraku bi došlo do povećanja distributivnih mrežarina, što bi imalo direktan uticaj na sve kupce, uključujući domaćinstva, te bi na kraju rezultiralo povećanjem cijena proizvoda i usluga“, upozorili su poslodavci.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS, kazao nam je da su u prošloj godini imali poskupljenje električne energije i nema nikakvih uslova za povećanje cijene i sada.

Saša Aćić - undefined

Foto: Unija udruženja poslodavaca RS: Saša Aćić

Pokušali smo dobiti komentar iz Elektroprijenosa BiH, ali nam se danas na broj telefona sjedišta preduzeća u Banjoj Luci niko nije javljao. Ni iz NOS-a danas nismo dobili odgovor na upit.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije