Odlaze nam najpametniji kadrovi, razočarani stanjem u RS-u

Fena
Odlaze nam najpametniji kadrovi, razočarani stanjem u RS-u
Pixabay / Ilustracija
Migracija stanovništva je uvijek bilo, ali trenutno na ovim prostorima one nisu prirodne, za razliku od '60-ih godina, jer nama sada odlaze najpametniji, koji ne mogu osigurati egzistenciju.

Na ovo je danas upozorio Željko Ninković, predstavnik Centara civilnih inicijativa (CCI).

Kao jedan od razloga zašto građani odlaze naveo je i politike koje su na sceni godinama u BiH i čekanje da zaživi pravna država.

"U RS je značajan odlazak mladih, a prvi put je u tom bh. entitetu bilo manje od 10.000 upisanih prvačića", rekao je Ninković novinarima u Banjoj Luci uoči javne tribine CCI-a "Mladi odlaze, kako zaustaviti taj trend“.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Davor Šešić je ukazao da je odlazak mladih iz zemlje ranije bio posljednja, a sada jedina opcija, imajući u vidu stanje na ovim prostorima i da oni moraju da razmišljaju o zasnivanju porodice i rješavanju drugih životnih pitanja.

Kaže da se u RS-u već deset godina priča o političkom zapošljavanju, uz stanačku knjižicu, ne uzimajući u obzir kvalitet, što nije dobro, jer jedan broj mladhi i iz tih razloga ne vidi ovdje svoju perspektivu i odlaze u inostranstvo.

I predsjednik NDP-a Dragan Čavić je naglasi da je posao ključna stvar koja može zadržati ljude na ovim prostorima.

Ispunjavanje uslova za posao, kako je naveo, mora biti na osnovu profesionalnih kvaliteta, a ne na osnovu „veze“ ili političke pripadnosti.

"Moramo u RS-u konačno prekinuti s populističkom politikom i potrebno je da se napravi dramatična promjena odnosa prema administraciji i realnom sektoru, a time i obrazovanju, koje nije prilagođeno potrebama tržišta", ukazao je Čavić.

S druge strane, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić iznosi i podatke povratka u RS, pa i nekih članova te stranke.

"Treba da afirmišemo i te, a ne samo negativne primjere", kazao je Stevandić, ističući da je neophodno da se nadležni u RS-u bore za mlade kako ne bi odlazili s ovih prostora.

Poslanik Koalicije „Domovina“ Admir Čavka je ukazao da je problem zbog kojeg odlaze mladi trenutni ambijent u RS-u, politička i ekonomska situacija, te konstatno otvaranje tema koje vode unazad.

CCI organizuje rasprave građana i predstavnika nevladinog sektora s političarima o svim važnim pitanjima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije