Od 3. aprila počinje novi ciklus škola za trudnice

Radiosarajevo.ba
Od 3. aprila počinje novi ciklus škola za trudnice
Udruženje građana „DRIP“ organizuje novi ciklus Razgovaraonice-školice za trudnice u Banja Luci, koja počinje u ponedeljak 3. aprila u terminu od 19 do 20 sati na adresi Vase Pelagića 10.

Održavaće se dva puta sedmično, ponedjeljkom i četvrtkom. Planirano je da se održi dvanaest predavanja za trudnice i njihove partnere. Broj mjesta je ograničen, a prijave se mogu poslati na mail razgovaraonica@gmail.com .

Prije godinu dana UG DRIP je pokrenuo projekat Razgovaraonica koji je od sada i zvanično nova školica za trudnice u Banja Luci koja se bazira na psihološkoj podršci trudnica, a od ovog ciklusa trudnice će imati priliku da slušaju 12 predavanja od strane stručnih osoba kao što su pedijatar, anesteziolog, babice, psihologa, IBCLC savjetnice za dojenje, nutricioniste, dule i pravnika.

Teme koje će se obrađivati su:
1. Uvodno predavanje - Psihološka pozadina trudnoće, porođaja i prvi mjeseci sa bebom.
2. Prirodne metode za olakšavanje porođaja.
3. Ishrana trudnica, dojilja i beba.
4. Priprema za porođaj (disanje, položaji koji olakšavaju porođaj, plan poroda).
5. Primjena anestezije u toku porođaja.
6. Prakse i savjeti vezani za porođaj u banjalučkom porodilištu.
7. Njega bebe i majke po izlasku iz porodilišta.
8. Zdravlje bebe i dobre prakse pri unaprijeđenju i očuvanju zdravlja.
9. Dojenje, metode i postupci za uspješno postizanje dojenja i održavanje laktacije.
10. Rani psihomotorni razvoj bebe, praktični savjeti za postizanje optimalnog okruženja koje će podsticati djetetov razvoj.
11. Mitovi i istine o trudnoći, porođaju. Praktični savjeti za pripremu stvari za bebu i porodilište.
12. Pravni okviri, administrativni postupci, prava i obaveze roditelja po rođenju djeteta.

Više o samom događaju možete pogledati na Facebook eventu ili pozvati na broj telefona 065/618–735.

Udruženje građana DRIP - Djeca, roditelji i porodilje - bavi se reproduktivnim pravima i reproduktivnim zdravljem žena u Banjaluci, Republici Srpskoj, BiH. DRIP je udruženje građana/ki čiji je cilj, između ostalog, zaštita interesa i prava roditelja i djece, u prvom redu beba i trudnica/porodilja. DRIP se zalaže za bolja porodilišta, pružanje podrške ženama u periodu trudnoće i nakon porođaja, rješavanje mnogobrojnih problema sa kojima se porodice susreću u tom periodu, a koji su vezani za zdravstvenu zaštitu, administrativne procedure, brigu o bebama, podršku i edukaciju roditelja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije