'Očevidac' - potresno djelo krunskog svjedoka protiv Miloševića, Karadžića...

F. V.
'Očevidac' - potresno djelo krunskog svjedoka protiv Miloševića, Karadžića...
Foto: Twitter / Isak Gaši

U izadnju Izdavačke kuće "Vrijeme" iz Zenice krajem ovog mjeseca pojavit će se novo značajno djelo. Riječ o knjizi "Očevidac – Moj put u Hag", koautorskom radu Isaka Gašija, logoraša, brčanske sportske legende i poznatog kajakaškog reprezentativca Jugoslavije, te američkog historičara Shaun Koosa.

Piše. F. V.

Knjiga je, prenijeli su nam oni koji su imali prilike vidjeti rukopis, dobro napisana i čita se kao prava književnost, iako je, prije svega, važan dokument/svjedočenje o zločinima.

Knjiga o hrabrosti

Ugledni američki časopis Kirkus Reviews ocijenio je da je ovo djelo “značajna, moćna, upozoravajuća priča o nacionalizmu”.

"'Očevidac - Moj put u Hag' djelo je hrabrosti. To je herojski testament zavještan našem vremenu da pripovijeda o volji Isaka Gašija da preživi i da kaže istinu o genocidu, o zločinima protiv čovječnosti i o drugim ratnim zločinima počinjenim nad bosanskim muslimanima i drugim nesrbima u Bosni i Hercegovini, u periodu od 1992. do 1995. godine", zapisao je o knjizi dr. sc. David Pettigrew, profesor filozofije i studija za proučavanje holokausta i genocida s američkog Southern Connecticut State Univeziteta.

Isak Gaši je kanuist koji je duže od deset godina predstavljao Jugoslaviju na međunarodnim takmičenjima. Rođen je u Brčkom 1957. godine, a sa 18 godina bio je juniorski prvak Jugoslavije, te je dva puta učestvovao na evropskom prvenstvu za juniore.

Kasnije, u seniorskoj konkurenciji, Gaši je pet puta bio prvak Jugoslavije te član reprezentacije na svjetskom prvenstvu u maratonu 1992.

Početkom rata iznenada se našao u smrtnoj opasnosti. Uhapšen i odveden u Luku, logor smrti i užasa. Riječ je o jednom od najstrašnijih mučilišta u BiH u kojem je zatočenike, uz ostale, zvjerski mučili Goran Jelisić poznatiji kao "srpski Adolf" i njegova djevojka Monika Karan Ilić.

Nakon puštanja na slobodu Gaši je proveo naredne decenije ukazujući na etničko čišćenje i zločine počinjene u Brčkom.

Gaši je bio i jedan od krunskih svjedoka optužbe pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu. Svjedočio je šest puta i to u slučajevima Tadić, Stanišić i Župljanin, Milošević, Karadžić, Krajišnik i Šešelj.

Drugi autor, Shaun Koos, odrastao je u američkom Minneapolisu, Minnesota gdje je završio koledž sa počastima. Bivši je član Američkog kajakaškog tima te bivši sekretar Američkog kajak/kanu udruženja. Tokom svoje veslačke karijere je i upoznao Isaka Gašija. Njegov primarni interesi kao pisca su historijska biografija, i istraživanje motivacije, mentaliteta te postupaka osoba koje se susreću ili prolaze kroz velike izazove.

Dr. Ferid Muhić ocijenio je da se radi o vrhunskoj knjizi.

"Iako se s punim pravom može svrstati u literaturu najvišeg ranga, ova je knjiga, prije svega, arhivski dokument, detaljan i veoma značajan opis isječka historije, rentgenski snimak izopačene stvarnosti u Brčkom tokom prvih sedmica agresije na Bosnu i Hercegovinu. (...) Ova knjiga nije uputstvo kako da se spriječi veliko zlo; ona je opomena da veliko zlo nikad nije daleko, da vreba danju i noću, jer uvijek ima onih koji neprestano snuju podle kolektivne zločine u ime kolektivnih nacionalističkih aspiracija. To je ono što se neće moći iskorijeniti još dugo!", kazao je Muhić, te dodao:

"Ono što se može i mora učiniti jeste to da nijedna slična zločinačka akcija nikada ne ostane nekažnjena. To je ono što je i svojim postupcima i ovom knjigom učinio Isak Gaši. Zahvaljujući u velikoj mjeri upravo njegovim svjedočenjima, mnogi su zločinci kažnjeni za svoja nedjela."

Očaravajuća knjiga

Glavna poruka ove važne knjige, smatra prof. emeritus Michael C. Steiner, jeste to da nikada ne smijemo zaboraviti, ali da se, također, moramo naučiti praštati.

“Očevidac je očaravajuća knjiga iz više razloga. Priča je dobro ispričana – historija iz prve ruke. (...) Ali, ono što u potpunosti zaokupi pažnju jeste neopisiva borba Dobra i Zla, borba koja nadilazi logor Luku, Bosnu i Jugoslaviju, i koja odražava ono što je u svima nama.”, bilježi dr. sc. June Darling.

Prva promocija knjige "Očevidac – Moj put u Hag" bit će održana 7. augusta, s početkom u 19.30 sati, u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adila Zulfikarpašića u Sarajevu.

O knjizi će tom prilikom, osim autora, govoriti ugledni promotori: David Pettigrew, Edward P. Joseph, Ćazim Suljević, Adisa Osmić i Muamer Spahić.

 - undefined

Foto: Faruk Vele: 'Očevidac - Moj put u Hag'

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije