Obrušio se dimnjak Jajce kasarne: Građani upozoravaju na opasnost

Radiosarajevo.ba
Obrušio se dimnjak Jajce kasarne: Građani upozoravaju na opasnost
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Jajce kasarna u jako lošem stanju

U sarajevskom naselju Vratnik obrušio se dimnjak kasarne Jajce, koji je mjesecima u lošem stanju, te oštetio automobil koji je bio parkiran u blizini, potvrđeno je iz sarajevske policije za Radiosarajevo.ba.

Kako mještani ovog sarajevskog naselja kažu svakodnevno strahuju od rušenja ostalih dijelova, jer je cijela Jajce kasarna u jako lošem stanju.

Na svu sreću tragedija se nije dogodila tokom obrušavanja dimnjaka, ali to ne umanjuje opasnost koja svakodnevno vreba djecu i ostale koji svakodnevno prolaze oko zidina Jajce kasarne.

Zid pored sa kojeg se urušio dimnjak, je u lošem stanju, a ova ulica je jako prometna, tako da stanovnici apeluju na nadležne da se problem sanira prije nego neko nastrada.

Podsjećamo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u aprilu ove godine Kasaranu Jajce dala na korištenje Gradu Sarajevo na period od 49 godina. Vlada je također zadužila u Službu za zajedničke poslove da zaključi ugovor sa Gradom, s kojim će biti uređenja pitanja naknada za komunalne usluge i održavanje infrastrukture (utrošak električne energije, vode i drugih troškova).

Šteta na ovom nacionalnom spomeniku procjenjuje se između 80 i 85 posto - nakon posljednjeg rata šteta na kasarni iznosila je blizu 40 procenata. Nakon preuzimanja iz Grada su kazali da se vrši čišćenje ove lokacije, a gradonačelnik grada je ranije za naš portal kazao da će se sudbina ovog značajnog objekta promijeniti nakon odluke Vlade FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije