Analiza DNK-a podataka u BiH i dalje bez formalno regulisanih pravila

N. K.
Analiza DNK-a podataka u BiH i dalje bez formalno regulisanih pravila
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH u Izvještaju o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2017. godinu, istakla je da za posljedicu nezaključivanja sporazuma o regulisanju odnosa između Instituta za nestala lica BiH i Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP), u 2018. godini imamo niz sumnji i nejasnoća, kao što je prenos ličnih podataka u DNK laboratoriju, izmiještanje laboratorije, te nejasna dalja saradnja za slanje i vraćanje DNK uzoraka.

Naime, ustvrđeno da se obrada ličnih podataka, koja podrazumijeva uzimanje uzoraka u svrhu identifikacije, vršenje analize DNK, razmjenu podataka DNK izvještaja, te čuvanje uzoraka za analizu, u praksi sprovodi bez formalno regulisanih pravila i procedura.

Agencija je po službenoj dužnosti provela postupak ocjene zakonitosti obrade ličnih podataka od strane Međunarodne komisije za nestala lica povodom izmiještanja laboratorije za analizu DNK uzoraka krvi, iz Bosne i Hercegovine u Haag. 

Čengić: Selidba laboratorije za DNK u Haag skoro obustavila identifikaciju žrtava

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je od Agencije zahtijevalo odgovore na niz pitanja vezanih, kako su istakli, za jednostranu odluku ICMP-a da laboratoriju za identifikaciju nestalih lica izmjesti u Haag. Pitanja su se odnosila na vlasništvo i zaštitu podataka u odnosu na uzorke DNK profila i uzoraka krvi i koštane srži, te da li je takva baza podataka prijavljena Agenciji.

Agencija je na osnovu dostavljenih informacija, te saznanja i dokaza do kojih je došla u inspekcijskom nadzoru ustvrdila da Institut vodi Centralnu evidenciju nestalih lica u BiH (CEN), koja sadrži lične podatke, uključujući i posebnu kategoriju ličnih podataka iz izvještaja o DNK rezultatima analize uzoraka krvi srodnika i koštanih uzoraka nestalih lica.

Analizu i uzimanje DNK uzoraka vrši ICMP u svojoj laboratoriji, te Institutu dostavlja DNK izvještaj o preliminarnoj identifikaciji.

Institut nije zaključio sporazum kojim se reguliše pružanje usluga u DNK laboratoriji ICMP i nije upoznat s procedurama uzimanja, korištenja i čuvanja uzoraka koji se koriste za DNK identifikaciju.

Međutim, utvrđeno je da se obrada ličnih podataka koja podrazumijeva uzimanje uzoraka u svrhu identifikacije, vršenje analize DNK, razmjenu podataka DNK izvještaja, te čuvanje uzoraka za analizu, u praksi sprovodi bez formalno regulisanih pravila i procedura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije