Objavljeno u kakvim okolnostima je umro Nazif Mujić

Radiosarajevo.ba
Objavljeno u kakvim okolnostima je umro Nazif Mujić

Nazif Mujić, koji je osvojio je prestižnu nagradu na Berlinskom filmskom festivalu prije pet godina, a u srijedu je pokopan.

Njegova smrt u 48. godini života pokazala je da čak ni filmski uspjeh ga nije spasio od povratka u siromaštvo u rodnoj zemlji.

"Ne znam što ćemo bez njega, kako će njegova djeca odrasti bez oca", kazao je Suljo Mujić, Nazifov brat, za Balkan Insight.

Mujić je umro u selu Svatovac u blizini Tuzle nakon kratke i teške bolesti. Film oskarovca Danisa Tanovića, Epizoda u životu berača željeza, gdje je Nazif igrao glavnu ulogu, nagrađen je Srebrnim medvjedom za najbolji film u Berlinu 2013. godine.

U filmu članovi Mujićeve porodice glume sami sebe u priči koja im se stvarno dogodila. Nazifova supruga Senada doživjela je pobačaj i trebala hitnu medicinsku njegu, ali ljekari su je odbili zato što nije imala zdravstveno osiguranje.

Nazif, u filmu kao i u stvarnosti, jedva preživljava skupljajući metalni otpad i pokušava skupiti novac za plaćanje liječenja.

Film je prikazao velike probleme s kojima se susreće romska zajednica u Bosni i Hercegovini, problemima koji su Nazifu bili jako dobro poznati.

Nakon nagrade u Berlinu, Nazif se vratio svom životu u bijedi. 2014. godine tražio je azil u Njemačkoj, ali su ga tamošnje vlasti odbile. Januar ove godine označio je možda i najnižu tačku njegovog života zato što je morao prodati svoju nagradu jer se više nije mogao brinuti za obitelj. Priča se da je dobio 4.000 eura za srebrnog medvjeda.

Nakon toga je otputovao u Njemačku, tražeći bilo kakvu pomoć o organizatora Berlinalea, ali ni oni mu nisu bili od pomoći. Mujo Falfulić iz centra za podršku Romima Romalen kazao je da oko 70.000 Roma živi u Bosni, ali samo mali broj ima adekvatan smještaj dok se brojni suočavaju s problemima kakvi su opisani u filmu.

"Većina Roma ne postoji za ovu državu zato što nemaju ni osobne karte, što za sobom povlači brojne druge probleme", kazao je Falfulić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije