Obilježeno 70 godina SABNOR-a: Želimo antifašističku i radničku BiH

Anadolija
Obilježeno 70 godina SABNOR-a: Želimo antifašističku i radničku BiH
Polaganjem cvijeća na Partizanskom spomen-obilježju u Mostaru i Saborom antifašista u gradu na Neretvi je obilježeno 70 godina SABNOR-a Bosne i Hercegovine.

Sead Đulić, inicijator održavanja Sabora i predsjednik UABNOR-a Mostar, ističe kako se čitava ova godina obilježava nizom aktivnosti, a vrhunac je sazivanje Sabora antifašista BiH u Mostaru. 

"Sazvali smo delegacije iz brojnih udruženja koji nisu samo članovi SABNOR-a nego baštine antifašizam. Okupilo nas se stotinjak iz Banje Luke, Tuzle, Travnika, Zenice i čitave BiH. Razgovarali smo o pojavama neofašizma i našem suprotstavljanju svemu tome", kazao je Đulić. 

mostar_sabnor_AA_001.jpg - undefined

Sead Đulić (Foto: Anadolija)

Usvojen je nacrt deklaracije o Bosni i Hercegovini kakvu antifašisti žele u ovom vremenu. 

"Želimo antifašističku BiH i radničku, jer danas je radnik nigdje, sve mu je oteto, želimo i osnovno i srednje obrazovanje obavezno i visoko obrazovanje besplatno, drugačije zdravstveno, čvršće i zdravije veze među ljudima koje će se propagirati s državnog vrha, a ne graditi razgradnja uz sve naše različitosti. Želimo graditi život na onome što nam je zajedničko, a ne forsirati male procente različitosti, jer različitost shvaćamo kao bogatstvo, a ne kao zlo koje nam je neko nametnuo kao izvor podjela", kaže Đulić. 

Antifašisti, kako poručuje, žele BiH u kojoj će svatko reći da je to njegova zemlja bez obzira na njegovu vjersku i nacionalnu pripadnost. 

Suada Hadžović, članica Upravnog odbora Saveza antifašista i boraca Bosne i Hercegovine, ističe kako je ovo prilika da se svim živućim pripadnicima NOR-a čestita i da se oda počast svim borcima koji su poginuli za vrijednosti antifašističke borbe, ali i sve ljude pozive u borbu protiv neofašizma. 

mostar_sabnor_AA_002.jpg - undefined

Suada Hadžović (Foto: Anadolija)

"Drago mi je da je pokretač Mostar koji je dao veliki doprinos borbi protiv fašizma. Želim da zbijemo redove i krenemo u ofanzivniju borbu, da formiramo front antifašista i da sljedeći jubilej obilježavao u Parlamentu BiH i da antifašizam postane državna politika obilježavanja vrijednosti antifašizma", ističe Hadžović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije