Obilježen Dan srednjoškolaca: Performansom s koferima upozorili na odlazak mladih

Anadolija
Obilježen Dan srednjoškolaca: Performansom s koferima upozorili na odlazak mladih

Mreža vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona (MreVUK) zajedno sa učenicima srednjih škola obilježila je 17. novembar, Dan srednjoškolaca, koji se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste u Pragu 1939. godine, kada su studenti protestvovali protiv nacističkog režima, a strijeljani su bez prethodnog suđenja.

Zamjenica predsjednice Vijeća učenika Druge gimnazije u Zenici Nejla Telalović rekla je kako se ovaj dan obilježava u znak sjećanja na proteste u Pragu 1939. godine, uz poruke da mladi sve više napuštaju Bosnu i Hercegovinu.

"Danas smo se okupili da obilježimo Dan srednjoškolaca zajedno sa svim predstavnicima srednjih škola iz Zenice. Obilježavamo ovaj dan kao dan sjećanja na studentske proteste u Pragu 17.11.1939. godine i želimo da aktiviramo mlade da učestvuju u javnom životu i da preuzmu određene uloge u istom te da se 'probude'. Mi imamo kolonu sa koferima na kojima je natpis 'Zašto odlazim?', a posljednji u koloni nosit će natpis na kojem piše 'Ko zadnji izađe, neka ugasi svjetlo', aludirajući na odlazak mladih. Poenta je da mi ne budemo ti koji će izaći nego da budemo oni koji će ostati i uvesti neke promjene u ovoj državi", rekla je Telalović.

Emir Kulačić, učenik Prve gimnazije u Zenici, rekao je kako će, ukoliko se ne promijeni stanje u državi, Bosna i Hercegovina postati zemlja staraca usljed sve većeg broja odlazaka mladih.

"Mladi su nezadovoljni općom situacijom u zemlji i na ovaj način smo htjeli da se čuje naš glas i nezadovoljstvo koje se nakuplja godinama. Nezadfovoljstvo se ogleda prvenstveno lošim obrazovnim sistemom, nedovoljnim prilikama za posao, ali i u drugim aspektima života. Poruke koje šaljemo su da ukoliko se nešto ne promijeni, trend odlaska mladih iz naše države će se povećavati i da će se taj broj povećavati kroz godine i na kraju ćemo postati zemlja staraca", rekao je Kulačić.

Srednjoškolci su performans održali šetnjom glavnim gradskim ulicama do Trga Alije Izetbegovića u Zenici gdje su se okupili i održali minut šutnje u znak sjećanja na stradale studente 1939. godine, uz poruke da su mladi resurs i rješenje za probleme svakog društva, a ne problem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije