Obilježen Dan darivanja organa i tkiva: Darivati organ je kao pokloniti život

AA
Obilježen Dan darivanja organa i tkiva: Darivati organ je kao pokloniti život
Foto: AA / Ovogodišnja kampanja doniranja organa u BiH bazirana je na upoznavanju javnosti s dostignućima transplatacijske medicine i važnosti odluke o darivanju organa poslije smrti

Evropski dan darivanja organa i tkiva obilježen je u nedjelju u Sarajevu u organizaciji Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo (KS).

Dan je obilježen zajedno s Federalnim ministrarstvom zdravstva, Donorskom mrežom KS i Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Ovogodišnja kampanja doniranja organa u BiH bazirana je na upoznavanju javnosti s dostignućima transplatacijske medicine i važnosti odluke o darivanju organa poslije smrti, izražavanja podrške i solidarnosti prema onima koji čekaju na presađivanje organa te zahvalnosti svim darovateljima i njihovim porodicama koji su darivanjem organa spasili živote.

Halima Resić, predsjednica Donorske mreže BiH, izjavila je kako se od 1998. godine obilježava Evropski dan donacije i transplatancije radi promoviranja svijesti građana Evrope o doniranju organa nakon moždane smrti i zahvalnosti porodicama donatora.

”BiH i naše Udruženje nefrologa godinama učestvuje u ovakvoj akciji i oktobar je prepoznatljiv mjesec. Moram reći da u BiH ima, iako Donorska mreža BiH nije bila aktivna godinama, preko 50.000 potpisanih donorskih kartica”, rekla je Resić.

Smatra da, kako ukoliko bi postojao kontinuitet aktivnosti ove vrste, sugrađani bi sami tražili da potpisuju donorske kartice, a ne samo kada su ovakve manifestacije i programi organizirani.

Resić, ujedno predsjednica i Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju organa izjavila je kako je njihov cilj da što više građana zna šta je doniranje organa nakon moždane smrti, da to ne bude nikakva tabu tema jer je transplatacija jedini kvalitetan način života pacijenata kojima je neophodan organ, bilo bubreg, jetra, srce i tako dalje.

Upitana na koji način je moguće potpisati donorske kartice, Resić je izjavila kako se one mogu popuniti online na internet stranici Donorske mreže BiH, odnosno Kantona Sarajevo i uvijek su na raspolaganju da daju informacije.

”Bitno je da mi sami u sebi razbijemo te predrasude. Ja uvijek naglašavam, svako od nas je donor onda kada odlučite i kada porazgovarate sami sa sobom, jer na kartici se potpisujete da ćete donirati organe nakon moždane smrti. U Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama je manjak donora”, rekla je Resić.

Istakla je kako je i u Sarajevu danas bilo potpisanih kartica.

”Darivati organ, to je kao pokloniti jedan život“, pojasnila je Resić.

Ideja za obilježavanje Evropskog dana doniranja i presađivanja organa potekla je od Vijeća Evrope 1998. godine. Evropski dan doniranja organa obilježava se svakog oktobra, a svake godine se po izboru Vijeća Evrope u nekoj od zemalja članica organizira glavna manifestacija.

Vijeće Evrope za obilježavanje centralne manifestacije ove godine izabralo je Moldaviju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije