Obilježavanje 9. maja: Da EU ne postoji, trebalo bi je izmisliti

Benjamin Redžić
Obilježavanje 9. maja: Da EU ne postoji, trebalo bi je izmisliti
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Dan Europe u Sarajevu

Da Europska unija ne postoji, trebalo bi je izmisliti - poručio je šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark prilikom svečanog obilježavanja Dana Europe u Sarajevu.

Ovogodišnje obilježavanje ovog dana je posvećeno kulturnom naslijeđu i vrijednostima koje su svojstvene za Bosnu i Hercegovinu. Iz Delegacije Europske unije su istakli da Bosna i Hercegovina, kao i ostatak kontinenta svakog 9. maja slave mir i ujedinjenost.

Wigemark je podsjetio da biti Europljanin znači prihvatiti različitosti, biti tolerantan prema ljudima koji su na bilo koji način drugačiji od nas.

Dan Europe u Sarajevu - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Dan Europe u Sarajevu

Posebno je naglasio sljedeće:

"Ne smijemo dopustiti da se ponove tragedije iz prošlosti. Opredjeljenje Europske unije je mir koji se postiže poštivanjem ljudskih prava. Kada Europska unija govori o pomirenju i prevazilaženju prošlosti, govori iz vlastitog iskustva ne pristajući na reviziju historijskih činjenica."

Osvrnuo se i na proces integracije Bosne i Hercegovine u Uniju.

Prema njegovim riječima, ne postoji magični štap ili glasna politička izjava koja može zamijeniti težak rad u ovom procesu.

"Da bi Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status za članstvo, mora ispuniti kriterije Europske unije. Dobijanje mišljenja Europske komisije o odgovorima na Upitnik ne znači automatski da će dobiti kandidatski status", ukazao je Wigemark.

Dan Europe u Sarajevu - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Dan Europe u Sarajevu

Uprkos skorim promjenama u sastavu Parlamenta i Komisije Europske unije, ne očekuje da će Europska unija promijeniti odnos prema Bosni i Hercegovini dodavši:

"Da Europska unija ne postoji, trebalo bi je izmisliti... Europska unija nema rješenja za sve, ali njena snaga od osnivanja u Rimu prije 60 godina je da uspješno odgovara na date okolnosti."

Wigemark je ocijenio da Europska unija kada Bosna i Hercegovina postane njenom članicom neće možda izgledati onako kako se činila njenim građanima, ali da će sigurno biti snažnija.

Kao poseban izazov za Bosnu i Hercegovinu je naveo migracije obećajući da će Unija pomoći po tom pitanju.

Deveti dan mjeseca maja je dan kada je Europa oslobođena od fašizma i nacizma. To je i bio povod da se proglasi Danom Europe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije