Fizičko kažnjavanje djece: I komšije koje su gledale, a nisu prijavile dio problema

S. H.
Fizičko kažnjavanje djece: I komšije koje su gledale, a nisu prijavile dio problema
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Ombudsmeni BiH i UNICEF

Specijalni izvještaj Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, pripremljen uz podršku UNICEF-a, o zabrani tjelesnog kažnjavanja djece - s nalazima i preporukama prezentirali su ombudsmeni i UNICEF u BiH danas u zgradi UN-a u Sarajevu.

U Specijalnom izvještaju koji je danas predstavljen u Sarajevu, a koji je pripremljen uz podršku UNICEF-a, ombudsmeni nastoje ukazati na smisao uvođenja zabrane fizičkog kažnjavanja djeteta, s tim da zabrana sama po sebi ne treba biti isključivo kažnjavanje nasilja koje počine roditelj, brat, sestra, staralac ili usvojilac, već i stvaranje što boljih uslova za takozvano pozitivno roditeljstvo, odnosno roditeljstvo bez nasilnih metoda u vaspitanju i odrastanju djeteta.

Nives Jukić, koordinatorica Specijalnog izvještaja o zabrani tjelesnog kažnjavanja djece u BiH i jedna od ombudsmenica za prava djece, rekla je kako svijest o fizičkom kažnjavanju djecu nije na zadovoljavajućem nivou, te kako je potrebno raditi na tome da vlasti na svim nivoima kroz zakonske odredbe izričito zabrane fizičko kažnjavanje djeteta u svim sredinama, uključujući i porodicu.
 
Jasminka Džumhur, jedna od ombudsmenica, postavila je pitanje šta ostavljamo mladima ako nismo razvili mehanizme o njihovoj zaštiti, te je pozvala prosvjetne radnike i bilo koje druge osobe da prijave saznanja o fizičkom kažnjavanju djece.

Poručila je da je potrebno načiniti promjene u obrazovnom sistemu, gdje će se djeca učiti dijalogu i o tome kako riješiti konflikt.

"Ono što danas uložimo u dijete, bit će dobar građanin u budućnosti", poručila je Džumhur.

Predsjedavajući Institucije ombudsmena za ljudska prava Ljubinko Marić najavio je i nova dva specijalna izvještaja, te je istakao kako će izvještaj izazvati polemiku u javnosti zbog toga što njegova prva stavka zagovara potpunu zabranu fizičkog kažnjavanja djece zbog toga što su ovdje vaspitno kažnjavanje, disciplinovanje djece i fizičko kažnjavanje na neki način "udomaćeni".Očekuju da se uskoro izmjene porodični zakoni, te su dali rok od godinu dana.

Po mišljenju ombudsmena, zakonska zabrana neće riješiti problem, ali je nužna zato što sve druge mjere bez zakonske reforme imaju ograničene i kratkoročne efekte.

Ombudsmeni BiH i UNICEF - undefined

Dr. Rowmak Khan (u sredini)

Šefica Ureda UNICEF-a u BiH Rowmak Khan rekla je kako se ove godine slavi 30 godina od donošenja konvencije o pravima djeteta, čiji član 19 zahtjeva od država da zaštite djecu od bilo kojeg oblika fizičkog ili mentalnog nasilja.

"Nažalost, neki vidovi nasilja smatraju se normalnim pri disciplinaranju djeteta", rekla je Khan navodeći kako nasilje ne utječe samo na uspjeh djece u školi, već i na nedostatak samopoštovanja.

Kako je rekla, fizičko kažnjavanje ima veliki utjecaj na život djeteta, kako u kognitivnom aspektu, tako i na emocionalnom polju.

"Stoga je obaveza svih država, pa i BiH, da izmjene svoje zakone", rekla je Khan navodeći kako je UNICEF predan da pomogne Vladi o zabrani fizičkog književnog djece.

Na upit novinara da li su u Izvještaju navedeni primjeri iz Zavoda Pazarić gdje su djeca s mentalnim poteškoćama vezana za radijatore, Jukić je navela kako ti primjeri nisu navedeni.

Također, rekla je i kako je neprijavljivanje zlostavljanja najveći problem, kao i da je zakazao i zdravstveni sistem i društvo, i komšije koje su gledale a nisu prijavili.

Ombudsmeni su istakli kako namjeravaju raditi novu anketu kako bi provjerili da li se je situacija promijenila, te uporediti s podacima iz 2011. i 2012. godine kada je posljednji put rađena anketa.

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine smatraju da je pravo svake osobe da ne bude fizički kažnjena, ali je i pravo svakog djeteta da ima ista prava na poštivanje njegovog ljudskoga dostojanstva i fizičkog integriteta.

Izvještajem žele dati svoj doprinos u oblasti zaštite prava djeteta, u skladu sa mandatom i nadležnostima, kako bi organi izvršne i zakonodavne vlasti pristupili ozbiljnom razmatranju uvođenja eksplicitne zabrane fizičkog kažnjavanja djeteta, jer uvažavajući međunarodne dokumente, Bosna i Hercegovina ima obavezu da poduzme sve što je neophodno kako bi se potpuno zabranilo fizičko kažnjavanje djeteta u svim sredinama, uključujući i porodicu.

Specijalni izvještaj "Zabrana fizičkog kažnjavanja djeteta u Bosni i Hercegovini" možete pročitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije