NPS: Nada Đurevska je otišla tiho, kako je i živjela

Radiosarajevo.ba
NPS: Nada Đurevska je otišla tiho, kako je i živjela
Foto: Facebook / Nada Đurevska (Mubera)
"Napustila nas je istaknuta i neprevaziđena pozorišna i filmska glumica Nada Đurevska, prvakinja drame Narodnog pozorišta Sarajevo", saopćili su iz ove pozorišne institucije.

"Članovi Drame, umjetnici i svi uposlenici Narodnog pozorišta, sa dubokim žaljenjem primili su tužnu vijest da je 13- tog septembra naša umjetnica Nada Đurevska otišla na vječno počivalište", navode u saopćenju iz NPS-a.

Nada Đurevska ostat će upamćena kao velika pozorišna glumica, diva i duša pozorišne scene, filmskog platna i nesebično dobar čovjek. Četrdeset godina umjetničkog djelovanja pohranili su neizbrisive umjetničke kreacije i pamtimo Nadine izvedbe u predstavama: Sarah Bernhardt, Tartuffe Hamlet, Biće, biće, Derviš i smrt, Kraj igre, Suton, Roberto Zucco, Hanka, Partija remija, Tvrđava, Sakati Billy, Višnjik, Legenda o Ali-paši, Prvi put s ocem na izbore, Ženski turbo-folk bend, igrajući na svim scenama BiH pozorišta.

Dobitnica je mnogih nagrada, između ostalog i Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra MESS 2002. godine.

Predstavom Višnjik, Narodnog pozorišta Sarajevo, 2004. godine obilježila je 30 godina umjetničkog rada i tom prilikom uručena joj je plaketa Grada Sarajeva.

"Otišla je tiho kako je i živjela...", rekli su iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Vijest o njenoj smrti s dubokim žaljenjem primile su njene kolege, kao i cijeli kolektiv Kamernog teatra 55, naveli su iz ove pozorišne institucije.

 U Kamernom teatru 55, u kojem je Đurevska imala 27 premijera, danas će biti otvorena knjiga žalosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije