Novi uspjeh Denisa Avdića: Među 16.552 rada u Japanu osvojio prvo mjesto

A. Sokolović
Novi uspjeh Denisa Avdića: Među 16.552 rada u Japanu osvojio prvo mjesto
Foto: Privatni album / Denis je na radu predstavio harmoniju prirode i čovjeka

Sjećate se talentiranog Denisa Avdića iz Jablanice? To je 14-godišnjak iz grada na Neretvi koji balansira između školskih obaveza, karatea, muzičke škole i škole slikanja, o kojem piše cijela Bosna i Hercegovina i region. 

Upoznajte Denisa Avdića iz Jablanice, koji je u konkurenciji 88 zemalja donio zlato BiH

Jablanica ima Hasana Salihamidžića, Jablanica ima i Mirzu Teletovića, ali Jablanica ima i Denisa Avdića. O bivšem nogometašu Bayerna i nekadašnjoj NBA zvijezdi Brooklyna čuo je cijeli svijet, ispusano je na hiljade i hiljade tekstova, ali posljednjih godina u svjetskoj javnosti se sve više piše o supertalentiranom Denisu Avdiću, 14-godišnjaku koji balansira između školskih obaveza, karatea, muzičke škole i škole slikanja.

Da, Denis je Bosni i Hercegovini i svojoj Jablanici donosio brojna priznanja sa svjetskih takmičenja, a od ove sedmice bogatiji je za još jedno. 
 
Sjajni genijalac iz Jablanice je na Međunarodnom konkursu, u organizaciji japanske Kao korporacije koja postoji već 130 godina i zapošljava preko 35.000 radnika, osvojio sedmu međunarodnu nagradu u posljednjih 18 mjeseci...
 
Ovo je sedmo priznanje za Denisa Avdića - undefined

Foto: Privatni album: Ovo je sedmo priznanje za Denisa Avdića 

"Mislila sam da je s prošlom nagradom u Japanu oborio rekord i bilo je skoro nezamislivo da se ponovi onaj broj pristiglih radova, skoro 13.000. Onda se desila upravo nevjerovatna stvar, jer na Kao konkurs pristiže čak 16.552 rada. Od tog broja izabrano je devet pobjednika koji su osvojili glavnu Kao nagradu. Među njima nalazio se i Denis", priča za Radiosarajevo.ba Denisova majka Aida Avdić, profesorica engleskog jezika iz Jablanice.

Kako saznajemo, tema takmičenja bila je ''Eco-friendly together'', a organizatori su željeli vidjeti kako djeca doživljavaju ''eco-friendly'' koncept, kao i rješenje ekoloških problema.

"Denis je na radu predstavio harmoniju prirode i čovjeka, neke od prirodnih ljepota naše zemlje (Čvrsnicu, Hajdučka vrata, izvor rijeke Miljacke), samoobnovljive izvore energije, kuće izgrađene od prirodnih ili recikliranih materijala, inspirisan reportažama na National Geographic", priča nam Aida. 

Denis je na radu predstavio harmoniju prirode i čovjeka - undefined

Foto: Privatni album: Denis je na radu predstavio harmoniju prirode i čovjeka

Ona kaže da budućnost na radu simboliziraju djeca koja sade drveće i brinu o prirodi i moderno naselje izgrađeno slijedeći ekološke principe zelenih gradova. Denis je na radu želio istaći da je i čovjek dio prirode i sljedeći ekološke principe gradi vlastitu budućnost  za koju je direktno odgovoran.

"Pobjednici su pozvani na svečanu ceremoniju dodjele nagrada u Tokio, tako da su u nastavku priče Denis i njegova sestra Ema, sa statusom VIP gostiju, otišli na nevjerovatno putovanje u Japan. Slijede zaista nestvarni prizori, od dolaska u tu nevjerovatnu zemlju, grad koji predstavlja pravo tehnološko čudo, prizora fascinantne planine Fuji, susreta sa ljubaznim domaćinima, nestvarno lijepih budističkih hramova i čuvenih parkova", kazala nam je Aida.

Priča o Denisu koji je među 6.000 radova osvojio prvo mjesto

Ovako je sve počelo: Denis Avdić je jedan tipičan trinaestogodišnjak koji balansira između školskih obaveza, karatea, muzičke škole i škole slikanja. No, i pored svih obaveza koje ima napisao je esej za konkurs u Japanu (The Goi Peace Foundation), podržan od strane UNESCO-a, The change I want to make.

Svi učesnici su imali jedinstvenu priliku da upoznaju tradiciju, kulturu i gastronomiju Japana i uvjere se u poznatu činjenicu da narod te divne zemlje zaista voli Bosnu i Hercegovinu i njene ljude.

"Učesnici svečane ceremonije izazvali su veliki interes javnosti u Japanu, tako da su ih fotoreporteri dočekali u holu hotela na dan ceremonije, a onda ih pratili i narednog dana, za vrijeme zajedničkog obilaska znamenitosti Tokija.  U svom govoru tokom svečane ceremonije Denis je naglasio koliko je važno poštovati ekološke principe i čuvati prirodu, jer ''naša budućnost počinje danas i od nas zavisi kakva će biti'', nastavlja Aida. 

Stručni žiri u čijem sastavu su bili predstavnici Kao korporacije, univerzitetski profesori, renomirani slikari, profesori umjetnosti i dizajneri, posebno je istakao značaj poruke Denisovog rada, pažljivo odabrane i predstavljene detalje, kao i fascinantno lijepu prirodu za koju je Denis objasnio da nije plod njegove mašte, nego naša stvarnost, priroda kojom smo okruženi.  

Dječak iz Jablanice osvojio zlato u Japanu: Nacrtao planetu bez globalnog zagrijavanja

Jablaničanin Denis Avdić osvojio je zlatnu medalju na likovnom natjecanju u Japanu u konkurenciji rekordna 12.984 rada iz 88 zemalja. Tema rada bila je 'Planeta Zemlja kakvu volim', a 14-ogodišnji Denis je na radu predstavio pojedine dijelove naše planete, od Sjevernog pola, preko Stjenovitih planina i Fudžijame, Amazona, Madagaskara, Egipta, Kanade i mnogih drugih, pa sve do vodopada u Jajcu i padina Čvrsnice s našim endemskim cvijećem, piše Mreža Mira.

"U svom govoru tokom svečane ceremonije Denis je naglasio koliko je važno poštovati ekološke principe i čuvati prirodu, jer ''naša budučnost počinje danas'' i od nas zavisi kakva će biti", kazala je Aida Avdić za Radiosarajevo.ba , majka genijalca Denisa Avdića iz Jablanice.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije