Novi tretman u liječenju multiple skleroze za kvalitetniji život pacijenata

Promotivni tekst
Novi tretman u liječenju multiple skleroze za kvalitetniji život pacijenata
Foto: Roche / Održan naučni skup

U Sarajevu je sinoć održan stručni skup o temi Transformacija tretmana multiple skleroze, na kojem su prezentirane najnovije naučne činjenice dostupne kroz istraživanja farmaceutske kompanije Roche u ovoj oblasti neurologije.

O samoj bolesti govorili su prof. dr. Tjalf Zeimssen iz Univerzitetske klinike Carl Gustav Carus Dresden iz Njemačke, prof. dr. Enra Suljić -Mehmedika, specijalista neurolog i direktorica Instituta za naučno-istraživački rad Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Mirjana Vidović, specijalista neurolog Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli i doc. dr. Inge Klupka-Sarić, specijalista neurologije i predstojnica Klinike za neurologiju Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

Multipla skleroza (MS) je hronična upalna i degenerativna bolest centralnog nervnog sistema u kojoj dolazi do oštećenja i gubitka mijelinske ovojnice. Na mjestima nestanka mijelinske ovojnice nastaju ožiljci koji se nazivaju skleroza, plak ili lezija. U ranom stadiju multiple skleroze mogu se pojaviti umor, gubitak snage (mišićna slabost u jednom ili više udova), trnci, ukočenost, bol, smanjenje oštrine vida i “miješanje” boja, dvoslike, nestabilnost u hodu, vrtoglavica, otežana kooordinacija pokreta, tremor (drhtanje), smetnje kontrole mokrenja i stolice, otežana koncentracija, tjeskoba, depresija, seksualne poteškoće...

Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini od multiple skleroze boluje otprilike 3.000 ljudi. Mnogi od njih ne znaju koje su im mogućnosti liječenja na raspolaganju, niti je terapija dostupna svim bolesnicima. Čak su formirane liste čekanja oboljelih na dostupne terapije što dodatno obeshrabruje oboljele od MS.

„BiH se ubraja u zemlje srednjeg do visokog rizika. Nažalost sve veći broj mladih ljudi obolijeva od ove bolesti te se trenutno u BiH petoro djece liječi od ove bolesti. Naš cilj je animirati društvo, naročito one koji donose odluke da izdvoje značajnija finansijska sredstva kako bi oboljeli imali mogućnost liječenja. Ohrabrujuća je pojava novih lijekova na tržištu, poput ovog novog tretmana. Jedinstven je u odnosu na druge imunomodulatore, jer se daje infuziono jednom u šest mjeseci, saradljivost pacijenata je značajno veća, što utiče na bolji kvalitet života“, kazala je prof.dr. Suljić-Mehmedika.

Prof. dr. Zeimssen istaknuo je značaj novog tretmana liječenja primarno-progresivnog oblika MS-a.

„Posljednjih 20 godina razvili su se tretmani za liječenje relapsno-remitirajućeg oblika (RMS). Međutim, kada je u pitanju primarno progresivni (PPMS), do sada nismo imali adekvatan tretman. Prvi put imamo odobren tretman koji se može koristiti za liječenje. Na klinici Carl Gustav Carus u Dresdenu, Njemačka trenutno je oko 200 pacijenata na ovom tretmanu kod kojih, sudeći prema dosadašnjim poznatim rezultatima iz studija, postoji šansa za odlaganje trenutka kada će završiti u kolicima. Važno je napomenuti da je u multiploj sklerozi, od velikog značaja u ranoj fazi odrediti dijagnozu. Kod pacijenata kod kojih se u ranoj fazi uspostavi dijagnoza, upotreba adekvatnog tretmana može biti velika šansa za usporavanje progresije“, objasnio je prof. dr. Zeimsse.

Multiple skleroza ima nekoliko oblika: relapsno-remitirajući oblik (RMS oblik), sekundarno progresivni oblik (SPMS) i primarno progresivni oblik (PPMS).

„Do pojave ovog lijeka nije postojao nijedan lijek koji je tretirao progresivni oblik, međutim i relaps-remitirajući kasnije prelaze u progresivni, što znači da su i oni vremenom ostajali bez mogućnosti terapije“, naglasila je doc. dr. Klupka Sarić.

Prosječna starost osoba sa dijagnozom MS je 29, a polovina njih će biti nezaposleni u roku od tri naredne godine. Naime, bez adekvatnog tretmana oboljenja zaposlenost oboljelih u ranoj fazi bolesti sa 75 posto uposlenih pada na jedva jedan posto u kasnoj fazi oboljenja.

„MS je bolest koja se uz adekvatnu terapiju može držati pod kontrolom. Ljekari moraju biti ukorak sa evropskim i svjetskim rezultatima i lijekovima koji se tamo primjenjuju i nastojati da i u našu zemlju dođu što prije te terapije da bi ih mogli ordinirati pacijentima. U BiH nije problem dijagnostika, ali našim pacijentima terapija nije dostupna u potrebnoj mjeri“, istaknula je prof.dr. Vidović.

Trenutno ne postoji lijek koji može izliječiti multiplu sklerozu. Cilj liječenja je odlaganje progresije onesposobljenja. Od velikog značaja je kontinuirano unapređivati dijagnostiku i znanje medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama kako bi se osobama sa MS mogla što prije prepisati odgovarajuća, visokoefektivna terapija.

Fokus kompanije Roche je pokušati u područjima medicine gdje nije nađen adekvatan i kvalitetan odgovor plasirati lijekove koji će izazvati transformaciju u tim indikacijama. MS je oboljenje koje je apsolutno devastirajuće, ne samo za pacijenta nego i za porodicu, društvo i sistem u kojem ti pacijenti egzistiraju. Ako uspijemo plasirati novi tretman, koji je dokazao da dovodi do transformacije bolesti, mislim da ćemo imati sveukupni benefit“, naglasio je dr. Adnan Filipović, generalni direktor Roche d.d. – Roche Ltd.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije