Novi sastanak Izetbegovića i Čovića: Može li se konačno formirati vlast u BiH

Fena/Radiosarajevo.ba
Novi sastanak Izetbegovića i Čovića: Može li se konačno formirati vlast u BiH

Predstavnici Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i Stranke demokratske akcije (SDA) sastat će se u ponedjeljak, 28. oktobra, u Mostaru.

Sastanak će se održati u Domu HDZ-a BiH s početkom u 13 sati, a izjave za medije planirane su u 14.30 sati, saopćio je Ured za informiranje HDZ-a BiH.

Godinu dana nakon izbora: Dokle smo stigli u formiranju vlasti

Stranačke delegacije predvodit će predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Sastanak dvojice lidera vrlo je bitan zbog formiranja vlasti na federalnom i državnom nivou. Podsjetimo, HDZ BiH želi reformu izbornog zakona Bosne i Hercegovine prije nego se formira vlast, na što SDA u početnim pregovorima nije htjela pristati.

Državna i federalna vlast nisu formirane skoro više od godinu dana nakon Općih izbora 2018. godine. Vođeni su brojni pregovori, od kojih je zadnji bio kod bivšeg šefa Delegacije EU u BiH Larsa Gunnara Wigemarka kada su lideri potpisali dogovor o formiranju vlasti, koji nikada nije ni sproveden.

SDA i dalje inzistira na predaji ANP-a prije nego se formira vlast čemu se protivi Milorad Dodik, ali Dragan Čović nikada nije izrekao svoj stav povodom toga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije