Novi hram: Inzko i Finci na otvaranju izložbe “Žrtve holokausta iz Austrije i BiH"

Anadolija
Novi hram: Inzko i Finci na otvaranju izložbe “Žrtve holokausta iz Austrije i BiH"
U Galeriji Novi hram večeras je otvorena izložba pod nazivom “Žrtve holokausta iz Austrije i Bosne i Hercegovine: portreti i sjećanja”.

Autori izložbe su dr Anisa Hasanhodžić i mag. Rifet Rustemović, naučni saradnici Akademije nauka Republike Austrije, koji – nastavljajući njegovati transnacionalnu kulturu sjećanja, putem teksta, dokumenata, fotografija – na ovaj način predstavljaju na 22 panela životne sudbine žrtava i stradalnika holokausta iz Austrije i BiH.

Naročitu pažnju autori daju Jevrejima iz Austrije, koji su poslije 1938. godine emigrirali u Jugoslaviju, te su kao izbjeglice boravili u bosanskohercegovačkim gradovima Banji Slatini kod Banjaluke, Bosanskom Šamcu, Brčkom, Čapljini, Derventi i Gacku.

Autori su izložbu napravili tragom njihove knjige "Žrtve holokausta iz Bosne i Hercegovine: portreti i sjećanja”.

Uključujući, s jedne strane, intelektualce školovane u Beču te s druge strane ljude različitih profila i zanimanja, koji su proživljavali bosanskohercegovačku svakodnevnicu, knjiga je ne samo sjećanje, nego i dokaz da ništa ne ode u zaborav, sve dok je radoznalih ljudi, poput ovih mladih autora, koji iza sebe već imaju blistavu karijeru, stečenu, prije svega, vrijednim radom po arhivama Balkana, i šire, u Evropi.

Izložbu su podržali Ambasada Austrije u Bosni i Hercegovini, Austrijski kulturni forum, Wien kultur i La Benevolencija.

Otvaranju izložbe su prisustvovali Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, predstavnici ambasade Austrije u BiH, drugi zvaničnici i građani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije