Nijemci u posjeti: Obilazili nacionalne spomenike koji će blistati u novom ruhu

Radiosarajevo.ba
Nijemci u posjeti: Obilazili nacionalne spomenike koji će blistati u novom ruhu
Studenti i profesori društvenih nauka sa Državnog univerziteta iz Minhena, u okviru svog studija na temu "Uništavanje kulturnog nasljeđa – historijski, politički i pravni aspekti", u posjeti su Bosni i Hercegovini.

Tim povodom danas su posjetili Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika utemeljeno Aneksom 8. Dejtonskog mirovnog sporazuma, s obzirom na to da su povod za osnivanje ove institucije bila ratna razaranja, naslIjeđa i nastojanje da njegova obnova bude uključena u uspostavu održivog mira.

Stručnjaci u Komisiji su studentima i njihovim profesorima kroz dvosatno druženje prezentirali nekoliko projekata rekonsktrukcije nacionalnih spomenika (rekonstrukcija zgrade Društva Crvenog križa, projekt na arheološkom području Skelani u Srebrenici, rekonstrukcija Mosta na Žepi i dr.), koje je implemetirala Komisija uz pomoć sredstava iz međunarodnih fondova.

Tokom narednog vikenda studenti će uz pratnju stručnjaka arhitekata-konzervatora iz Komisije obići Srebrenicu, a pored toga bit će organiziran i posjet Starom mostu i Starom gradu Mostaru, koji su dio svjetskog nasljeđa sa UNESCO-vog popisa.

Ovaj vid saradnje s fakultetima kako u BiH, tako i inozemstvu predstavlja dio aktivnosti koje Povjereništvo provodi u cilju promocije bh. kulturno-historijskog nasljeđa i značaja njegovoga očuvanja, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije