Ni Pyeongchang, ni "četiri skakaonice": Bosanski ski skokovi atrakcija bez premca

Radiosarajevo.ba
Ni Pyeongchang, ni "četiri skakaonice": Bosanski ski skokovi atrakcija bez premca
Bihaćko naselje Vikići prethodnog vikenda ličilo je na pravo malo olimpijsko selo, tokom održavanja 16. tradicionalnih amaterskih skijaških skokova.

Ova nordijska disciplina koja se vrlo rijetko prakticira u BiH već šesnaestu godinu zaredom okuplja najhrabrije skakače, koji uz zdrav duh i pokoji rekord nadomještaju nedostatak pravih skakaonica i skijaške opreme.

Veliko interesovanje građana potvrdilo je i značaj ove manifestacije za bihaćki kraj, a posebno je prisutne oduševio Nedžad Nadarević, koji je i pobjednik ovogodišnje manifestacije.

Skakaonica je ovog puta bila visoka metar i pol, zalet je u šumi, ali se ipak letjelo i do tridesetak metara. Udari vjetra su bili nebitni. Prvo su skakali oni najmlađi takmičari, pa stariji, a među njima je bilo i veterana iz Slovenije, kao što je Stanje Martinjak, koji je oduševljen skokovima u Vikićima.

Posebno je zanimljivo da takmičari na ovom takmičenju nemaju najsavremeniju zaštitnu opremu, naskuplje modele skija, sponzore, stometarsku skakaonic i tim trenera, masera, terapeuta, ali itekako dobro znaju iskazati svoju ljubav prema skijanju i zabavi na običnoj padini kod Bihaća.

Tako su, u duhu sjajne zabave, učesnici ski-skokova u Vikićima pozvali i najboljeg skakača današnjice Kamila Stocha da "dođe u Vikiće i pokaže šta zna", te da je Pyeongchang "mala maca" za Vikiće.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije