Neven Šotra kroz grafički minimalizam "oživljava" likove koji su zadužili svijet

F. Z.
Neven Šotra kroz grafički minimalizam "oživljava" likove koji su zadužili svijet

Festival majice - MAYA bit će održan u subotu 25. augusta na platou ispred Historijskog muzeja u Sarajevu. Jedan od umjetnika koji će svoje radove predstaviti građanima Sarajeva u subotu je i Neven Šotra.

Ovaj Sarajlija, rođen u Frankfurtu na obalama rijeke Majne za sebe voli reći da je priučeni grafički dizajner s obzirom na to da nije završio ni umjetničku srednju školu, kao ni Akademiju likovnih umjetnosti. Završio je visoku poslovnu školu - smjer marketing, ali ističe kako je na kraju ipak prevagnula ljubav prema umjetnosti.

"Ja sam još kao klinac bio oduševljen street artom (uličnom umjetnošću), i kada sam vidio grafite na filmovima i spotovima bio sam oduševljen. Potom se i kod nas počela širiti ta kultura i to mi je zaista bilo fascinantno. Međutim u tome se nisam toliko dobro snašao, tako da sam se počeo da se razvijam u softwerima grafičkim. Prvo u Corel Drawu, a potom i u Adobe Illustatoru i Adobe Photoshopu. Najviše zbog 'Undo' opcije, jer kad jednom nešto naslikaš teško je to vratiti na staro. Grafički dizajn međutim nudi toliko mnogo opcija da sam zaista uživao i uživam i dan danas u tome što radim", kaže Šotra na početku razgovora za Radiosarajevo.ba.

Prvo s čim se susreo u grafičkom dizajnu i s čim je počeo raditi su logotipi.

"Meni je simbolika zaista moćna i mnogo izražajna. Mi koji smo bili u muzičkim subkulturama volimo zaista vidjeti te logotipe bendova. Oni su toliko sitni i jednostavni za izvesti i aplicirati na bilo šta. Toliko govore o čovjeku i njegovom karakteru. Sama ta simbolika na malom mjestu mi je fascinantna. Kasnije se to prenijelo i na logotipe poslovnih subjekata, firmi i bilo čega drugog. Uradio sam ih zaista mnogo i radim ih i dan-danas. Svoj izričaj sam mnogo razvijao kroz taj minimalizam grafički", ističe Šotra.

Kaže kako je suština grafičkog minimalizma da se sa što manje oblika i boja kaže što više.

"Kod mene su prisutni geometrijski oblici, pravilni kvadrati i krugovi i sve što se iz toga može izvesti. Ja već godinama radim ove likove iz svijeta popularne kulture, bio to film, muzika ili nešto treće. To su osobe koje su nečim zadužile svijet. To mi se svidjelo još od South Parka i tih nekih devedestih godina prošlog stoljeća. Po nekom urneku vi predstavljate više likova i mijenjate samo te neke karakteristike, tipa garderobu, tipa boje ili nešto slično. Osnova je u suštini ista. Ja sam to probao još pojednostaviti. Bez ruku, bez nogu, bez očiju", kaže Šotra i ističe kako je presretan što će u subotu moći podijelite svoje radove sa građanima Sarajeva, ali i upoznati kolege koji će izložiti svoje radove na festivalu majice MAYA:

"Ima ona stara narodna - prvi mačići se u vodu bacaju. Ne mora to biti slučaj s ovim festivalom, ali ovo je odlična prilika i da učimo na svojim greškama i da vidimo koje su pozitivne strane i kako ćemo dalje. Nadam se da će festival rasti iz godine u godinu, da će biti sve bogatiji različitim sadržajima i definitivno je nešto što nam je bilo jako potrebno. Ideja je fenomenalna, vidjeli smo u Zagrebu kako to izgleda i sada imamo i mi nešto slično i trebamo biti jako sretni zbog toga", kaže Šotra.

Šotra će u subotu, kao i brojni drugi umjetnici na "velikoj sceni" imati priliku da predstavi svoj rad na najbolji način i svima zainteresovanim približi to što radi kroz odličnu zabavu i druženje.

"Del Boy iz Mućki je u samom vrhu kada je potražnja u pitanju. Pulp fiction je isto tako postao jako prepoznatljiv. Haris Džinović je jedno vrijeme bio tražen, a u posljednje vrijeme i nije toliko. Prodigy - Firestarter je jako popularan", kaže Šotra.

Za njegove radove zainteresovani su i sami umjetnici. Jedan od njih je Zdravko Čolić. Majice s njegovim likom posebno su popularne bile pred sarajevski novogodišnji koncert.

"Čolu sam uradio nekada pred Novu godinu i jako dobro prolazi kao poklon njegovim obožavateljicama. Čola je isto tako dobio svoj primjerak na poklon, itekako je zadovoljan, a ja se nadam da ću dobiti jednu njegovu fotografiju u toj majici", ističe Šotra.

Kao i kod svakog drugog posla, za njegovo dobro izvođenje, važno je voljeti to što radite, a kod ovog sarajevskog umjetnika tu nema nikakve dileme i sumnje. Neven Šotra uživa u tome što radi.

"Volim vidjeti reakcije, uživam u samom tom procesu. Koliko god volim ugoditi sebi, toliko volim ugoditi i publici koja voli vidjeti taj neki sklad, uravnoteženost boja, šarenilo... Svaki kompliment, lajk, reakcija me vodi i potiče da nastavim dalje raditi. Sve to mi daje snagu da radim dalje", ističe Šotra.

U moru majica koje pravi za druge, Šotra je sebi je napravio majicu J Dille, producenta i repera koji je umro 2006. godine od rijetke bolesti uzrokovane poremećajem koauglacije, zbog čega u krvnim žilama nastaju krvni ugrušci.

"On je do zadnjeg dana u bolnici producirao, komponovao, pa čak i nastupa u invalidskim kolicima. Tolika predanost muzici, razvoju muzike teško kada da je viđena. To je opet jedan underground label koji nije doživio komercijalni uspjeh i tu prodaju da bi se smatrao main stream labelom, a J Dilla se smatrao jednim od pionira tog labela i zadužio je Hip Hop muziku i muziku općenito", ističe Šotra.

Radove ovog sarajevskog umjetnika moći ćete vidjeti u subotu na prvom festivalu majice MAYA, koji će biti održan 25. augusta u Sarajevu na platou ispred Historijskog muzeja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije