Neobični performans: Zijah Sokolović okovan prošetao Sarajevom

Radiosarajevo.ba
Neobični performans: Zijah Sokolović okovan prošetao Sarajevom
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Okovani Zijah Sokolović prošetao Sarajevom - građanima poklonio nesvakidašnji performans

Glumac, reditelj i autor Zijah A. Sokolović obilježio je danas u Sarajevu 50 godina profesionalnog glumačkog rada. Obilježio je svoj dugogodišnji glumački rad neobičnim performansom – šetao je centrom Sarajeva okovan u "daske koje život znače" govoreći dijelove teksta iz kultne predstave "Glumac...je glumac...je glumac".

KS / Zijah Sokolović, okovan daskama koje život znače: Moja uloga je da imam ulogu

Pratila su ga dva bubnjara, ali i kolege koje rade u pozorištu. Ovaj performans je privukao brojne građane koji su pomno pratili performans. Pratili su ga od ulice Ferhadija, pored Katedrale, tržnice Markale i Vječne vatre.

Kada je putem naišao na Sarajevsku ružu, zastao je na trenutak, kleknuo i tim činom, zapravo odao počast stradalim u proteklom ratu u BiH.

 Okovani Zijah Sokolović prošetao Sarajevom - građanima poklonio nesvakidašnji performans - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Vraćajući se na mjesto odakle je krenuo – JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, stao je na Markalama gdje je posipan crvenom bojom, potom vodom, zatim su posuli cvijeće na njega.

Naš poznati glumac je na kraju ispraćen gromoglasnim pljeskom prisutnih!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije