Zašto se pojavljuju i kako spriječiti kamen i pijesak u bubrezima

Elma Behram
Zašto se pojavljuju i kako spriječiti kamen i pijesak u bubrezima
/ Dr. Selver Šabanović
Infekcija urinarnog trakta je česta i bolna, a uzročnici su najčešće bakterije. Međutim, važno je prepoznati simptome na vrijeme i uhvatiti se u koštac s njima u ranoj fazi, prije no što bakterije stignu do bubrega.

Svako ko je jednom iskusio neku vrstu upale urinarnog trakta svjestan je da nije riječ o bezazlenom problemu, pogotovo ako je upala praćena jakim bolovima.

"Urinarne infekcije jesu ozbiljan zdravstveni problem. Upale urinarne sluznice mogu se javiti na bilo kojem dijelu urinarnog trakta. Tako se prema svom nastanku mogu dijeliti na akutne i hronične te prema mjestu gdje se upala javila na urinarne infekcije donjeg i gornjeg urinarnog trakta. Zatim upala se dijeli na recidivirajuće i na reinfekcije ako se ne liječe adekvatno. To podrazumijeva upalu sluznice od početka uretre, mokraćnog mjehura, mokraćnih kanala i upala bubrega. Najčešći uzrok su bakterije poput Escherichia coli", rekao je za Radiosarajevo.ba dr. Selver Šabanović, specijalista urolog.

Simptomi upala

Upala se manifestira prije svega nelagodom u donjem dijelu trbuha, javlja se bol, pojačana potreba za mokrenjem, pečenje pri mokrenju te pojava krvi, rekao nam je dr. Šabanović.

"Obični cistitis (simplex) ukoliko nije komplikovan prolazi za nekoliko dana, međutim ako se ne liječi adekvatno, može doći do komplikacija. Tada se javlja i temperatura, a infekcija se penje duž mokraćnih kanala prema bubrezima kada dolazi i do upale bubrega. Neliječene infekcije mogu dovesti do hroničnog pijelonefritisa, a dalje sve može završiti posljedicama insuficijencije da se pacijent nađe i na dijalizi", upozorava naš sagovornik.

Nažalost, pacijenti su često neodgovorni prema svom zdravlju te zanemaruju neke simptome koji mogu upućivati na ozbiljna oboljenja.

Osnovno što dovodi pacijenta ljekaru je bol, visoka temperatura i hematurija (krvarenje), kaže na doktor Šabanović. Pojašnjava da ako se javi bolna hematurija uz pečenje, pojačan nagon na mokrenje i pojava krvi, obično je riječ o upali. Međutim, kada se javi spontano krvarenje bez drugih simptoma, to može upućivati na tumor.

Zašto se pojavljuju kamenac i pijesak u bubrezima

Kamen u bubregu, mokraćnim kanalima i mokraćnoj bešici jedan je od najčešćih uroloških problema i pogađa značajan broj stanovništva. Za nastanak kamenca ne mora uvijek biti razlog voda, rekao nam je dr. Šabanović.

"Veličina kamenaca može biti mikronske veličine pa do sitnog pijeska od nekoliko milimetara. U literaturi se može pronaći podatak da su kod nekih ljudi pronađeni kamenci veličine i do 2 kilograma. Mnogo je faktora koji utječu na nastanak kamenaca. Kamenci su različitog sastava oksalatni, cistinski, fosfatni... Kako voda može biti razlog nastanka, tako može biti i način prehrane. Također, jedan od značajnih faktora je manjak unosa tečnosti ili previše bjelančevina, kalcija – mlijeka i mliječnih proizvoda te obilne proteinske hrane. Dijureza bi morala biti od 1,5 do 2 litra. Kod rizičnih kategorija preko 2 litra na 24 sata. Zahvaljujući dijurezi eliminiramo bakterije iz urinarnog trakta."

Doktor Šabanović naglašava kako pacijenti trebaju unositi vodu u ovisnosti o njihovim zdravstvenim stanjem, jer nekim pacijentima može škoditi previše tečnosti, što je najbolje utvrditi u razgovoru s doktorom.

Bubrežni napad smatra se jednim od najjačih bolova

Dok kamen miruje na mjestu nastanka, obično ne izaziva tegobe i obično se otkriva slučajno. Za razliku od bezbolnog stanja, kada nema simptoma koji bi upozorili na kamen, pokretanje kamena iz bubrega izaziva jedno od najtežih bolnih stanja koje je poznato u medicini, takozvani bubrežni napad.

"Pokretanje kamenca iz bubrega – bubrežna kolika smatra se jednim od najjačih bolova. Pacijent u tom trenutku ne može pronaći položaj koji će mu ublažiti bol. Za umanjenje bola se obično uzimaju spazmolitici. Međutim, mora se biti oprezan kako se ne bi prikrili bolovi koji mogu upućivati i na neki drugi zdravstveni problem. Pokretanje kamena ili pijeska može biti praćeno pojavom pojačanog mokrenja i krvlju. Uz sve to mogu se javiti mučnina i povraćanje. Ako se komplikuje trenutna situacija, javlja se i povišena temperatura, to je već znak da su bakterije prodrle do bubrega."

Kako se riješiti kamenca i spriječiti ponovni nastanak

Dijagnoza zahtijeva laboratorijska, ultrazvučna i rentgenska ispitivanja. A u ovisnosti od mjesta kamenca i veličine zavisit će tretman, kaže nam dr. Šabanović.

"Kamenac do 7 mm može spontano pasirati odnosno moguće ga je i izmokriti. Međutim valja naglasiti da i ova veličina kamenca može stvarati velike probleme. Ako su veći kamenci, moguće ih je razbijati laserskim putem, vantjelesnim putem što je najugodnije za pacijenta. Ako su komplikovaniji slučajevi, pogotovo ako je riječ o većim koralnim kamenima tada se pristupa hirurški. Pacijenti moraju znati da ukoliko se funkcija bubrega ošteti zbog kamena ta se funkcija neće vratiti". 

Analiza kamenca u velikom broju slučajeva može pomoći u spriječavanju ponovnog nastanka. Jer na taj način saznajemo šta je dovelo do stvaranja i šta ubuduće izbjegavati, kaže naš sagovornik.

On podsjeća pacijente kako je dovoljan unos tečnosti te ne zapostavljanje problema s urinarnim traktom najvažnije za pojavu bilo kakvih komplikacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije