Nedad Memić o skandalu u Austriji: Dodik je izgubio dva jedina prijatelja u Z. Europi

Radiosarajevo.ba
Nedad Memić o skandalu u Austriji: Dodik je izgubio dva jedina prijatelja u Z. Europi
Foto: Privatni album / Nedad Memić

Austrijski kancelar Sebastian Kurz (Austrijska narodna stranka OeVP) sinoć je zbog skandala u koji je upleten koalicijski partner Slobodarska stranka Austrije (FPOe), jedne od najvećih afera u Austriji poslije Drugog svjetskog rada, raspustio koalicijsku vladu, te najavio da će se novi izbori održati u „najkraćem mogućem roku“.

Piše: Faruk Vele

Austrijski vicekancelar i čelnik Slobodarske stranke Heinz-Christia Strache podnio ostavku ranije u subotu nakon objave tajno snimljenog video isječka koji pokazuje da je ruskoj strani nudio pomoć u dobivanju unosnih ugovora u zamjenu za političku podršku svojoj stranci.

Brojne afere

Dr. Nedad Memić, novinar iz Sarajeva, koji živi i radi u Beču, kaže da skandal s video snimcima ima više aspekata kako na unutrašnjem tako i na vanjskopolitičkom polju.

"Prvi unutrašnjopolitički aspekt jeste činjenica da je Heinz-Christian Strache FPÖ pokušao proteklih godina predstaviti kao stranku očišćenu od korupcijskih skandala, ali i veza s desnoradikalnim i neonacističkim krugovima. To mu definitivno nije uspjelo. U proteklih godinu i po vladanja nizale su se brojne afere koje su FPÖ dovodile u vezu s desnim radikalizmom. Savezni kancelar Kurz često je bio kritiziran jer je prešućivao ove skandale ili je na njih reagirao s vremenskom odstupnicom", kaže Memić za Radiosarajevo.ba.

Drugi unutrašnjopolitički aspekt, dodaje Memić, jeste činjenica da je eksperiment Sebastiana Kurza da formira vladu s desničarima propao.

"Čini se da je reformski duh i skladni odnos koalicijskih partnera ÖVP i FPÖ, ipak, više bio PR nego stvarni sklad. Ipak, nakon godina sukoba u okviru koalicije sa saocijaldemokratima Kurz se ponadao - i to mu je uspjelo - da stvori harmoniju i barem započne određene reforme. Ruku na srce, pojedini zakoni nove vlade nosili su pečat desničarkog populizma, posebno u odnosu prema migrantima, izbjeglicama i muslimanima", ističe Memić.

Nadalje, dodaje kako ovo svakako nisu radosni dani za Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

"Heinz-Christian Strache i šef Kluba zastupnika FPÖ-a Johann Gudenus njegovali su prisne veze s režimom Milorada Dodika. Od danas su obojica dio političke historije Austrije. Dodik je izgubio dva vjerna - ako ne i jedina - politička prijatelja u zapadnoj Evropi", naglašava sagovornik Radiosarajevo.ba.

Kao Stracheov nasljednik spominje se sadašnji ministar prometa Norbert Hofer.

"On je - iako u nastupu i izjavama nešto blaži - dio uskog rukovosstva FPÖ-a i bio je dio tima FPÖ-a koji je 2016. u Moskvi potpisao Sporazum o saradnji s Putinovom Jedinstvenom Rusijom. I on je održavao veze s Dodikom, ali na mnogo manjem nivou od Strachea, a posebno Gudenusa koji je i privatno vezan za Banja Luku. Naime, njegova supruga je porijeklom i Banja Luke", podsjeća Memić.

Prema Memiću, još jedan aspekt jednog od najvećih skandala u poratnoj Austriji jeste važan.

"Ovaj video je dokaz da su evropski desničari očigledno spremni da iskoriste novac oligarha iz Rusije u preuzimanju vlasti i medija u svojim zemljama. Njemačka Služba za zaštitu ustavnog poretka u subotu je Austriju označila nepouzdanom zemljom. To samo govori koliko je Austrija u obavještajno-sigurnosnom aspektu izgubila reputaciju u zapadnoj Evropi. Sada će se morati istražiti koliko su dijelovi FPÖ-a zaista primali mito od ruskih oligarha, ali i austrijskih privrednih magnata poput Novomatica ili firme oružja Gaston Glock. Ove firme su demantirale finansiranje FPÖ-a, ali Ured za reviziju Austrije će ispitati nezakonito finansiranje FPÖ-a.", zaključio je Memić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije